Izraelská armáda tvrdí,že zasiahla sklad zbraní Hizballáhu na predmestí Bejrútu

Izraelská armáda v stredu vyhlásila, že zasiahla podzemný sklad zbraní Hizballáhu na južnom predmestí Bejrútu. Uvádza to agentúra DPA.

Lebanon Israel Nočný izraelský útok na Bejrút. Foto: TASR/AP

Útok na predmestie Dáhíja sa uskutočnil po „prijatí početných opatrení na zníženie rizika ohrozenia civilistov“ vrátane varovania obyvateľov v oblasti, uviedla izraelská armáda. Dodala, že postupovala na základe „presných spravodajských informácií“.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) minulý týždeň označila evakuačné výzvy Izraela v Libanone za nedostatočné a v niektorých prípadoch zavádzajúce.

„V jednom prípade prišla menej ako 30 minút pred útokom, uprostred noci a prostredníctvom sociálnych sietí, keď mnohí ľudia spia, sú offline alebo nesledujú mediálne správy,“ zdôraznila generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová.

AI upozornila, že varovania pred útokom Izrael nezbavujú povinností vyplývajúcich z medzinárodného humanitárneho práva. Podľa neho sa útoky nikdy nesmú zameriavať na civilistov a je potrebné prijať všetky možné opatrenia na minimalizáciu ich ohrozenia.

Údaje libanonského ministerstva zdravotníctva uvádzajú, že v krajine zahynulo už najmenej 2350 osôb od minuloročného vypuknutia bojov medzi Hizballáhom a izraelskou armádou. Ďalších takmer 11 000 utrpelo zranenia. Ministerstvo vo svojich údajoch nerozlišuje medzi bojovníkmi Hizballáhu a civilistami.

(tasr)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok