V Národnom parku Veľká Fatra potvrdili vtáčiu chrípku

Uhynutú volavku popolavú našla obyvateľka v intraviláne obce Dubové v okrese Turčianske Teplice začiatkom októbra, nález nahlásila na pracovisko Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra.

DSCN0885-2048x1536 Ilustračná foto: npvelkafatra.sk

„Volavka nevykazovala žiadne známky poranenia ani viditeľné poškodenie, preto sme kontaktovali pracovisko Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Martine so žiadosťou o jej vyšetrenie na vtáčiu chrípku. Vyšetrenie volavky prítomnosť tohto ochorenia potvrdilo,“ uviedla zoologička Správy NP Veľká Fatra Mária Apfelová.

V tomto období podľa nej prebieha migrácia vtákov a ich koncentrácia vo veľkých kŕdľoch, kde je prenos vtáčej chrípky, ako aj iných chorôb ľahší a rýchlejší.

„Preto je potrebné každý úhyn voľne žijúcich vtákov hlásiť na miestne príslušné pracovisko ochrany prírody, prípadne aj priamo na miestne príslušné pracovisko RVPS bez patričných ochranných opatrení. Akýkoľvek nález je potrebné bezodkladne nahlásiť,“ ozrejmila.

Správa NP ľuďom neodporúča žiadnu manipuláciu s uhynutými alebo chorými vtákmi, pričom po kontakte s vtákmi alebo ich exkrementmi je nutné dodržiavať základné hygienické predpisy – najmä umývanie rúk mydlom, prípadne ich dezinfekciu.

„Riziko prenosu vírusov vtáčej chrípky z voľne žijúcich vtákov na širokú verejnosť je nízke. Väčšina prípadov infekcie ľudí vírusmi vtáčej chrípky zahŕňala veľmi blízky priamy kontakt s chorou hydinou. Aby sa minimalizovalo riziko nakazenia sa vírusmi vtáčej chrípky od voľne žijúcich vtákov, ľudia by sa mali vyvarovať dotýkania sa chorých alebo uhynutých voľne žijúcich vtákov holými rukami,“ odporučila Apfelová.

(tasr)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok