Čína sa nezriekne možnosti použitia sily voči Taiwanu, upozorňuje jej vláda

Peking opätovne deklaroval, že sa nemieni vzdať možnosti využiť voči Taiwanu v prípade potreby aj silu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Taiwanská vlajka. Foto: TASR/AP Taiwanská vlajka. Foto: TASR/AP

Taiwan je ostrov s demokraticky zvolenou vládou, ktorý však Čína dlhodobo považuje za vlastné územie. Vyhlásenie o prípustnosti použitia sily voči tejto malej ostrovnej krajine prišlo v čase, keď Čína v okolí Taiwanu zorganizovala ďalšie rozsiahle vojenské cvičenie a jej prezident Si Ťin-pching navštívil neďaleký ostrov Dongshan.

„Sme ochotní usilovať sa o možnosť mierového zjednotenia s maximálnou úprimnosťou a úsilím,“ povedal na pravidelnom tlačovom brífingu v Pekingu hovorca čínskeho úradu pre záležitosti Taiwanu Čchen Bin-chua. „Nikdy sa však nezaviažeme, že sa vzdáme použitia sily,“ dodal.

Čína zároveň Taiwan opäť varovala pred separatistickými snahami Taiwanu a zdôraznila, že nepoľaví v snahách na obranu národnej suverenity a územnej celistvosti.

Taiwanská vláda však odmieta nároky Číny na ostrov a tvrdí, že o jeho budúcnosti môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.

(bra)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok