Predstavitelia opozície vo Venezuele získali Sacharovovu cenu za rok 2024

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP), zložená z predsedníčky europarlamentu Roberty Metsolovej a lídrov politických skupín, vo štvrtok v Štrasburgu rozhodla o laureátoch Sacharovovej ceny.

Venezuela_Election548498060814 Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová a venezuelský prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia počas tlačovej konferencie po prezidentskách voľbách v Caracase. Foto: TASR/AP

Laureátmi ceny za rok 2024 sa stali predstavitelia demokratickej opozície z Venezuely María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. Informuje o tom spravodajca TASR.

María Corina Machadová ako vodca demokratických síl vo Venezuele a opozičný kandidát na prezidenta Edmundo González Urrutia podľa nich zastupujú všetkých Venezuelčanov bojujúcich za znovunastolenie slobody a demokracie vo Venezuele.

Za nomináciou opozičných lídrov z Venezuely na prestížnu cenu stoja poslanci Európskej ľudovej strany (EPP), pričom Gonzálesa Urrutiu nominovala aj frakcia Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

Členovia europarlamentných výborov pre zahraničné veci a pre rozvoj pred týždňom (17.10) v Bruseli predstavili troch finalistov Sacharovovej ceny.

Do užšieho výberu sa popri Maríi Corine Machadovej a Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi dostali aj ženské organizácie vyzývajúce na mier a spoluprácu z Izraela a Palestíny, za nomináciou ktorých bola skupina Socialisti a demokrati (S&D) a liberálna frakcia Obnovme Európu (RE), a ľudskoprávny aktivista Gubad Ibadoghlu z Azerbajdžanu, nominovaný frakciou Zelených.

„Európsky parlament stojí za demokratickými silami vo Venezuele,“ vyhlásila predsedníčka EP Roberta Metsolová. Zároveň dodala, že zákonodarný zbor EÚ vysoko oceňuje aj úsilie, ktoré vyvíjajú ďalší nominanti na túto cenu – ženské organizácie Women Wage Peace a Women of the Sun a ich spoluzakladateľky Jael Admiová a Reem Hadžadžríová z Izraela a Palestíny a azerbajdžanský protikorupčný a ľudskoprávny aktivista Gubad Ibadoghlu.

Metsolová prítomných europoslancov informovala o tom, že podľa posledných dostupných informácií sa zdravotný stav Ibadoghlua, ktorý sa nachádza vo väzbe, sa prudko zhoršil a v mene europarlamentu vyzvala azerbajdžanské úrady, aby ho bezpodmienečne prepustili na slobodu.

Slávnostné odovzdávanie cien, ktoré predpokladá dotáciu vo výške 50-tisíc EUR pre víťazov, sa uskutoční počas decembrového plenárneho zasadnutia EP takisto v Štrasburgu.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok