Pellegrini: Nie sme schopní okamžite nahradiť plyn a ropu z Družby

Nemecko sa podľa prezidenta SR Petra Pellegriniho zaujíma o to, ako bude vyriešená situácia po ohlásení ukrajinskej vlády nepokračovať od budúceho roka v tranzitnom kontrakte pre ropu a plyn.

Peter Pellegrini. Foto: Profimedia.sk Peter Pellegrini. Foto: Profimedia.sk

Uviedol to počas svojej nástupnej návštevy v Berlíne po rokovaniach so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Ukrajina ešte koncom augusta avizovala, že od 1. januára 2025 zastaví prevádzku ropovodu Družba, ktorý zásobuje Maďarsko, Českú republiku a Slovensko ruskou ropou. Praha už vyhlásila, že prípadné zastavenie dodávok ropy cez Ukrajinu z Ruska nebude pre ňu problémom.

„Ak by došlo k totálnemu odstaveniu dodávok a tranzitu z Ukrajiny, nie sme schopní my ani ďalšie krajiny okamžite nahradiť plyn a ropu, ktoré cez koridor (Družba) tečú,“ upozornil Pellegrini.

Podľa neho by to totiž spôsobilo problémy Nemecku aj iným štátom, ktoré by v rámci solidarity museli vyčleniť časť svojich kapacít na pomoc postihnutým krajinám.

V tejto súvislosti Pellegrini so Scholzom hovoril aj o svojej nadchádzajúcej návšteve Azerbajdžanu, kde bude rokovať s prezidentom Ilhamom Alijevom. Chce tam podľa svojich slov potvrdiť záujem SR nájsť spôsob zabezpečenia energetickej bezpečnosti pre Slovensko.

So Scholzom a Steinmeierom sa podľa slov Pellegriniho zhodli, že postoj nepustiť sa do ekonomickej vojny s Čínou je „správny“. Slovenský prezident pripomenul, že SR aj Nemecko sa vyjadrili proti zavedeniu „extrémnych“ taríf a ciel na elektromobily prichádzajúce z Číny. V prípade, že Peking prijme recipročné opatrenia, totiž hrozí, že to nepriaznivo ovplyvní aj slovenský Volkswagen. Vyzval preto na obozretnosť.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok