Veľká zmena. Rázsochy by mali mať vyše osemsto lôžok

Slovensko je zrejme o krok bližšie k národnej nemocnici. Hoci projektová dokumentácia výstavby Rázsoch mešká pol roka a podľa niektorých odborníkov sa nestihne postaviť, vo štvrtok sa rozhodlo, že nemocnica bude mať oproti pôvodnému plánu ešte o 150 lôžok viac.

135. schôdza vlády SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Reforma nemocníc počíta s výstavbou národnej nemocnice, kde sa bude na jednom mieste poskytovať vysoko špecializovaná zdravotná starostlivosť – napríklad transplantácia srdca. Ministerstvo zdravotníctva plánuje nemocnicu vystavať na bratislavských Rázsochách.

Lekárska obec dlhodobo žiadala, aby mala koncová nemocnica aspoň 1 200 lôžok, lebo takému počtu zodpovedajú národné nemocnice v iných európskych štátoch. V pláne obnovy a odolnosti (POO) sa však stanovilo, že z novej nemocnice postavíme 653 lôžok hrubej stavby. Vyčlenilo sa na to 281 miliónov eur.

Primálo priestoru

Rázsochy sa mali neskôr rozšíriť o ďalších päťsto lôžok, ale lekárov to neupokojilo.

Napríklad bývalý dekan Lekárskej fakulty UK Juraj Šteňo presviedčal, že takáto nemocnica nepokryje liečbu všetkých závažných ochorení vrátane takých, na ktorých sa budú musieť podieľať odborníci z viacerých odborov. „Napríklad pri zložitom poranení lebkovej spodiny je okrem neurochirurga potrebný aj odborník z kliniky tvárovej a čeľustnej chirurgie, krčnej kliniky a oftalmológ. Zvolávame ich z viacerých nemocníc. Potrebujeme však mať týchto odborníkov na jednom mieste. Každé pracovisko musí mať navyše dostatočné skúsenosti, takže potrebujú dostatok lôžok, na ktorých koncentrujú najťažších pacientov,“ hovoril bývalý dekan.

Šteňo tiež prízvukoval, že budúce rozširovanie bude ovplyvňovať komfort pacientov aj študentov medicíny a bude narúšať hygienické štandardy. Viacerí lekári zasa pre Štandard upozorňovali, že do stiesnených priestorov sa ani nebudú môcť presťahovať.

„Klinika plastickej chirurgie má v súčasnosti 37 lôžok, ale na Rázsochách máme garantované tri lôžka. Popáleninová chirurgia, ktorá má na Slovensku len dve pracoviská, má rezervovaných len päť lôžok. Toto je národná nemocnica? Naša klinika sa tam podľa mňa nebude môcť presunúť. Tri lôžka netvoria oddelenie, je scestné vôbec tam ísť,“ hovoril lekár Miroslav Mendel.

„Univerzitné nemocnice v Európe majú vždy viac ako 1 100 lôžok. Terajšie plány sú ďaleko od reality,“ hodnotil chirurg Marián Vician.

Pôvodný očakávaný počet lôžok novej nemocnice Rázsochy. Foto: Štandard

Zvýšenie takmer o 150 lôžok

Hoci sme počet lôžok zapísali do POO a schválila ho už aj Európska komisia, malo dôjsť k výrazným zmenám. Ľady sa mali za posledné dva dni pohnúť a v prvej fáze by sa mala vystavať nemocnica s 802 lôžkami. Oproti pôvodnému plánu teda chceme vystavať o 149 lôžok viac. Štandardu to potvrdil dobre informovaný zdroj.

To znamená, že nemocnica bude komplexná. Pri optimistickom scenári by prví pacienti do Rázsoch prišli o osem rokov. V činnosti preto majú ostať aj Nemocnica sv. Cyrila a Metoda v Petržalke a Nemocnica Ružinov, kde budú určité oddelenia. Zasanuje sa tak situácia, kým bude dokončená prvá aj druhá fáza výstavby Rázsoch. Keďže materiálno-technické zabezpečenie oboch bratislavských nemocníc už nevyhovuje, rezort sa mal zaviazať, že tieto pracoviská v najbližších rokoch zrekonštruuje.

Štandard overoval plánované zmeny aj na ministerstve zdravotníctva. To do uzávierky tohto článku neodpovedalo, takže zatiaľ nevedno, z čoho sa vychádzalo pri výpočte návrhov definitívnych počtov lôžok.

Výstavba Rázsoch mešká, podľa odborníkov sa nestihne

Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA), ktorá má na starosti dodržiavanie termínov pri čerpaní európskych peňazí, v polovici januára informovala, že prípravná fáza Rázsoch má obrovské meškanie.

Mešká projektovanie nemocnice, ale aj povoľovacie procesy, ako napríklad posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA či štúdia uskutočniteľnosti. Celý tím je navyše personálne poddimenzovaný a sú v ňom ľudia, ktorí majú výstavbu „brzdiť“. Investičný semafor, ktorý zobrazuje meškanie jednotlivých termínov, hrozivo svieti oranžovou a červenou farbou.

„Pri dnešnom súbore informácií sa Rázsochy nepostavia,“ povedala pre Štandard bývalá štátna tajomníčka na ministerstve zdravotníctva Jana Ježíková. Dodala, že POO sa krátil o tristo miliónov eur a rástli aj ceny materiálov, preto je otázne, či stále dokážeme z európskych peňazí postaviť plánovaných 653 lôžok.

Šéf odboru zdravotníctva NIKA Peter Demčák uviedol, že s Európskou komisiou momentálne rokujeme o aktualizovaní POO. Potrvá to niekoľko mesiacov. „Rokujeme aj o posune cieľa dokončenia nemocničných lôžok z 9. žiadosti o platbu do poslednej 10. žiadosti, čo predĺži časový horizont na realizáciu o pol roka. V aktualizácii je možné reflektovať aj stav pripravenosti jednotlivých projektov vrátane Rázsoch,“ uviedol Demčák.

Počet lôžok teda nie je rozhodujúci, lebo termín hrubej stavby sa môže posunúť do roka 2026. Vtedy sa má končiť aj realizácia plánu obnovy.

Dôležitý je míľnik v roku 2024, keď máme podpísať zmluvy so zhotoviteľom stavby, čo je súčasťou 6. žiadosti o platbu v hodnote takmer 793 miliónov eur. „Obavy NIKA sa týkajú pripravenosti verejného obstarávania včas a v takej kvalite, ktorá je realizovateľná – bez ohľadu na počet lôžok,“ komentoval Demčák.