Libanonský premiér obvinil Izrael z úmyselných útokov na novinárov

Premiér Nadžíb Míkátí reagoval na piatkový útok, v ktorom zomreli traja pracovníci libanonských médií, čo minister informácií Zajíd Makarí označil za vojnový zločin, píše agentúra AFP.

Britain_US_Blinken829580082836 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a libanonský premiér Nadžíb Mikátí (druhý vpravo) počas stretnutia v Londýne 25. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Vzdušné sily Izraela (IAF) v ranných hodinách podnikli útok na hotel v meste Hásibajjá na juhovýchode Libanonu. Pri útoku zahynul kameraman a technik, ktorí pracovali pre televíziu al-Majadín blízku militantnému hnutiu Hizballáh, ako aj kameraman pracujúci pre al-Manár, televízneho kanál Hizballáhu. Zranenia utrpeli traja ľudia.

Míkátí, ktorý v Londýne rokoval so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom, izraelský úder označil za úmyselný. Izrael má podľa neho „za cieľ terorizovať médiá, aby zakryl zločiny a ničenie“, píše sa vo vyhlásení premiéra.

Novinári, ktorí sa nachádzali na mieste, tvrdia, že hotel dostal priamy zásah. Izrael podľa agentúry AP pred útokom vopred nevaroval a doteraz sa k nemu nevyjadril. Oblasť, v ktorej sa nachádzali, je podľa AFP mimo tradičných bášt Hizballáhu.

Blinken po stretnutí s Míkátím v britskej metropole prisľúbil „skutočne naliehavo pracovať“ na diplomatickom riešení s cieľom ukončiť izraelskú ofenzívu v Libanone. Najprv je však podľa jeho slov nevyhnutné dosiahnuť dohodu o odzbrojení Hizballáhu.

Takisto sa vyslovil aj za ochranu civilistov i libanonských vojakov, no ako podotkla AFP, nenaliehal na okamžité prímerie zo strany Izraela, ktorý sa spolieha na diplomatickú a vojenskú podporu Spojených štátov.

„Chceme sa uistiť, že na miestach, ako je Bejrút, sa skutočne vynakladá úsilie na to, aby sa ľuďom nič nestalo a aby sa civilisti nedostali do krížovej paľby,“ avizoval Blinken.

Zároveň vyzval na implementáciu rezolúcie OSN č. 1 701 z roku 2006, ktorá požaduje odzbrojenie neštátnych militantných skupín v Libanone a na úplné stiahnutie Izraela z krajiny.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok