Visolajský odmietol Karasov kompromis. Vládu vyzval, aby plnila aj zvyšné požiadavky odborárov

Šéf lekárskych odborárov trvá na trestnoprávnej zodpovednosti riaditeľov nemocníc. Vláda podľa neho presne vedela, čo podpísala.

Vláda podpísala memorandum s lekárskymi odborármi Ilustračný záber. Na fotke Eduard Heger, Vladimír Lengvarský a Peter Visolajský. Foto: Martin Baumann/TASR

Novela zákona, ktorá mala nariadiť trestnoprávnu zodpovednosť riaditeľov nemocníc, ktorí úmyselne dlhodobo porušujú povinnosť zabezpečiť dostatok zdravotníkov, je stále v hre.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas sa v pondelok stretol so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

Práve odborári túto novelu požadovali v memorande, ktoré s nimi podpísala vláda počas krízy súvisiacej s hromadnými výpoveďami lekárov.

Minister ešte minulý týždeň informoval šéfa LOZ Petra Visolajského, že navrhované riešenie považuje za vecne aj právne neakceptovateľné. „Ak na plánovanom stretnutí nedôjde k inej rozumnej dohode, som pripravený tento materiál v záujme ochrany riadneho fungovania nemocníc stiahnuť,“ vyhlásil Karas.

Zámer okrem dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera skritizovali aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, niektorí politici, viaceré nemocnice, právnici či Slovenská lekárska komora.

Visolajský trvá na svojom

Napriek širokej kritike trvá Visolajský na svojom. Karasovi pripomenul, že príloha, ktorú tvoril text zmeny Trestného zákona, bola výsledkom vzájomného stretnutia s odborníkmi na ministerstve spravodlivosti a prešla aj rukami legislatívcov na Úrade vlády SR.

Až následne kabinet schválil memorandum ako celok.

„Z týchto dôvodov vyjadrenia politikov k textu návrhu spochybňujúce erudovanosť predstaviteľov príslušných právnych sekcií spomenutých ministerstiev považujeme za nemiestne a dehonestujúce odborníkov v právnej oblasti,“ vyhlásil šéf odborárov.

Výrazný protitlak proti zákonnej povinnosti dodržiavania personálnych bezpečnostných noriem v nemocniciach a vyvodzovaniu zodpovednosti pri ich vedomom porušení vraj členovia LOZ očakávali. „Tento záujem chrániť pacienta je v rozpore s ekonomickými záujmami rôznych skupín ovládajúcich nemocnice,“ domnieva sa lekár.

Visolajský: Nepovedie to k zatváraniu nevinných riaditeľov

Na pondelňajšom stretnutí Karas odborárom predostrel ako alternatívu k trestnej zodpovednosti zámer zabezpečiť personálne normy zákonom a pravidelné kontroly týchto noriem v nemocniciach. Výsledky by sa zverejnili. Návrh sa podľa neho pozdáva aj štátnemu tajomníkovi Michalovi Palkovičovi, ktorý je poverený riadením rezortu zdravotníctva.

Tento variant však lekári odmietli.

„Naše dlhoročné praktické negatívne skúsenosti o neuveriteľnej rezistencii personálne prepojených subjektov voči riešeniam v rámci rezortu zdravotníctva nás presvedčili, že iba preťatie tohto bludného kruhu vzájomného umývania si rúk zavedením trestnoprávnej zodpovednosti a zapojením nezávislých subjektov hodnotenia môže priniesť zlepšenie v zdravotníctve,“ argumentuje Visolajský.

https://standard.sk/331727/marek-madaric-sa-myli-problem-s-trestnopravnou-zodpovednostou-riaditelov-nemocnic-vyzera-inak/

Odmietol medializované tvrdenia, že riaditelia nemocníc nemôžu niesť trestnú zodpovednosť za
nedostatok lekárov a sestier, lebo to spôsobil štát. Opak je podľa neho pravdou.

„Každý rok končí na lekárskych fakultách na Slovensku sedemsto nových lekárov. Títo mladí lekári o situácii hovoria jasne, radi by sa zamestnali v slovenských nemocniciach, ale nikto im prácu neponúka. Potom odchádzajú do zahraničia. Pokiaľ bude výhodnejšie a beztrestne možné porušovať zákon, neprijať lekára a sestry a maximalizovať zisk, dovtedy nebude dosť lekárov v našich slovenských nemocniciach,“ domnieva sa šéf odborárov.

„Budeme na tom ďalej pracovať a budúci týždeň po ďalšom stretnutí s odborármi budeme komunikovať postup,“ uzavrel Karas.

Vláda si neplní ani ostatné požiadavky

Počas výpovedí lekárov vláda splnila len tri z ôsmich požiadaviek memoranda. Zvýšila mzdy sestier a lekárov, zrušila zdaňovanie vzdelávania zdravotníkov a čiastočne zlepšila vzdelávanie mladých lekárov.

Lekárski odborári minulý mesiac informovali, že Hegerov kabinet zaostáva v plnení zvyšných piatich záväzkov.

Zatiaľ sa nepodarilo sfunkčniť systém DRG – platbu za diagnózu.

Na oddlženie nemocníc sa zatiaľ použilo len 258 miliónov eur, hoci rezort má na oddlženie k dispozícii viac ako pol miliardy eur. Lengvarský nezakročil ani proti pochybným firmám, ktoré skupujú pohľadávky nemocníc a pri omeškaní splátok si úrokujú veľmi vysoké percentá.

Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a predseda LOZ Peter Visolajský po podpise memoranda 30. novembra 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Vláda nestanovila v zákone minimálne normy na personálne zabezpečenie oddelení a štatutári nemocníc stále nie sú za dodržiavanie týchto noriem zodpovední. Keďže ministerstvo minulý rok s odvolaním sa na GDPR odmietlo zverejniť, koľko ľudí pracuje v nemocniciach, odborári majú podozrenie, že tieto štandardy sa nedodržiavajú, čo priamo ohrozuje hospitalizovaných pacientov, ktorí nemusia dostať včas a v dostatočnej miere zdravotnú starostlivosť.

Hoci lekárske fakulty sa zaviazali prijať v školskom roku 2023/2024 viac študentov medicíny, Hegerov kabinet podľa lekárov stále nesplnil požiadavku, aby fakulty mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.

Lekári vyčítajú vláde aj nečinnosť pri reforme nemocníc. Hoci rozdelenie do jednotlivých kategórií nastalo a momentálne sa rokuje o doplnkových programoch, rezort stále jasne nestanovil, či majú nemocnice vyššieho stupňa dostatok personálu a lôžok na to, aby prebrali pacientov z transformovaných nemocníc nižšieho stupňa. Aj dekan Lekárskej fakulty UK Juraj Payer v rozhovore pre Štandard varoval, že ak sa zostávajúce nemocnice nerozšíria lôžkami aj personálne, pacientov nebudú môcť nemocnice hospitalizovať.

„Ak slovo ani podpis premiéra v tejto krajine nič neznamenajú, tak sa nemožno čudovať, že obyvatelia Slovenska neveria politikom a vláde,“ konštatuje Visolajský.