V Poľsku spadol neznámy predmet s nápismi v ruštine

V poľskej obci Orzechowo došlo v stredu (21. augusta) k nezvyčajne udalosti, keď na lesný pozemok patriaci miestnym dopadol neidentifikovateľný predmet. Spočiatku úrady predpokladali, že by mohlo ísť o meteorologický balón, no čoskoro zistili, že k objektu je pripevnená kapsula s nápismi v ruštine.

Informuje o tom portál Twój Kurier Olsztyński. Ruské nápisy vyvolali obavy a otázky o možnom účele a pôvode objektu, na miesto dorazili preto príslušné úrady, ktoré oblasť uzavreli a podnikli kroky na jeho preskúmanie.

Podľa portálu úrady neposkytli žiadne oficiálne informácie o tom, čo presne spadlo na zem a či to predstavovalo nejaké nebezpečenstvo. Orzechowo, respektíve priľahlé mesto Dobre Miasto, sa nachádza neďaleko hraníc s ruskou Kaliningradskou oblasťou.

Portál pripomína, že podobné incidenty sa už v Poľsku udiali. Napríklad v roku 2023 počas oficiálnej návštevy poľského prezidenta a ministra národnej obrany na vojenskom cvičisku spadol v jeho bezprostrednej blízkosti neidentifikovaný predmet.

Napriek intenzívnemu pátraniu a záujmu médií neboli zverejnené podrobnosti o tom, čo presne bol záhadný objekt, čo len zvyšuje špekulácie a neistotu miestnej komunity.

Záhadné predmety spadli v roku 2023 aj v mestách Nidzica a Szczytno vo Warmińsko-mazurskom vojvodstve, keď obyvatelia v noci počuli hlasnú ranu a výbuch.

Na miesto vtedy dorazili záchranné služby a armáda a začali intenzívne pátranie. Napriek rýchlej reakcii sa stále nepodarilo jednoznačne určiť, čo bolo zdrojom hluku a výbuchu, ani to, či sa predmet, ktorý mal spadnúť, nakoniec našiel.

(mas)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac