Raši o poste predsedu parlamentu: Chceme len férovo dodržať to, čo sa kedysi podpísalo

Slovensko je už takmer šesť mesiacov bez predsedu parlamentu. Stolička sa uvoľnila po tom, ako bol Peter Pellegrini, ktorý túto pozíciu predtým zastával, zvolený za prezidenta. Na funkciu predsedu má zálusk SNS, pričom podľa koaličnej zmluvy toto miesto patrí strane Hlas. Horúcim želiezkom je za národniarov Andrej Danko, za Hlas zasa Richard Raši.

Raši Richard Raši. Foto: Martin Baumann/TASR

„Osobne môžem mať rozličné názory na rôzne postupy či nominácie, ale vážim si koaličnú zmluvu a nebudem ich prezentovať,“ odpovedal Raši na pondelkovej tlačovej konferencii na novinársku otázku.

Dodal, že strana Hlas na postoji nezmenila nič. „Treba dodržiavať koaličnú zmluvu, nechceme zasahovať do iných rezortov. Ale tak, ako je napísaná zmluva, sa má dodržiavať. Koaličná rada ešte nebola, mala by byť tento týždeň. Nechceme nič, len férovo dodržať to, čo sa kedysi podpísalo,“ uzavrel.

Premiér Robert Fico vyslovil, že predsedom parlamentu by sa mal stať Andrej Danko, avšak zároveň si uvedomuje, čo vraví koaličná zmluva. Svoj postoj predseda vlády obhajuje tým, že všetky tri koaličné strany by mali po jednej z troch najvyšších ústavných funkcií.

(max)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok