Afganský Taliban postupne zavádza zákaz zobrazovania živých tvorov

K implementácii zákona, ktorý zakazuje médiám zverejňovať „tváre“, sa v pondelok zaviazalo afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti. Vyhlásenie rezortu pod kontrolou Talibanu citovala agentúra AFP.

„Zákon sa vzťahuje na celý Afganistan… a bude sa zavádzať postupne,“ uviedol hovorca ministerstva s tým, že úradníci sa budú snažiť ľudí presviedčať o tom, že zábery živých tvorov sú v rozpore s islamským právom šaría.

Zdôraznil však, že pôjde v tomto smere len o odporúčanie, a nie donucovanie, ktoré totiž podľa jeho slov nemá miesto pri uplatňovaní šaríe.

Vládnuci Taliban len nedávno oznámil prijatie legislatívy, ktorou formalizoval svoj prísny výklad islamského práva šaría, aký uplatňuje odvtedy, ako sa v roku 2021 opäť dostal k moci. Pre médiá je v ňom stanovený napríklad zmienený zákaz uverejňovania záberov všetkých živých tvorov, ale napríklad aj príkaz, aby sa nevysmievali islamu, neznevažovali ho a neodporovali islamskému právu.

Zákaz zverejňovania zmienených záberov sa však dosiaľ nijako prísne neuplatňoval, a dokonca aj predstavitelia Talibanu pravidelne na sociálnych sieťach zverejňujú fotografie zachytávajúce ľudí.

Podľa hovorcu zmieneného ministerstva sa úradníci v súčasnosti pokúšajú zákon začať presadzovať v niektorých provinciách, avšak na celoštátnej úrovni s jeho uplatňovaním ešte nezačali.

AFP pripomína, že videozáznamy a fotografie živých tvorov boli počas predošlej vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 zakázané v celom Afganistane.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok