Cvičenie NATO Steadfast Noon len eskaluje napätie, vyhlásil Kremeľ

Každoročné cvičenie NATO, ktoré je zamerané na zaobchádzanie s jadrovými zbraňami, podnecuje napätie v čase „horúcej vojny“ na Ukrajine, povedal v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP

„V podmienkach horúcej vojny, ktorá prebieha v rámci ukrajinského konfliktu, takéto cvičenie nevedie k ničomu inému ako k ďalšej eskalácii napätia,“ citovala Peskova agentúra Reuters.

Kremeľský hovorca dodal, že Moskva nemôže viesť s USA rozhovory o jadrových zbraniach, čomu je Washington otvorený, pretože západné jadrové mocnosti sú priamo i nepriamo zapojené do konfliktu proti Rusku. Bezpečnostné rokovania by preto podľa Peskova museli mať oveľa širší rozsah.

Cvičenie Steadfast Noon sa začne v pondelok. Zapojí sa doňho približne 60 lietadiel z 13 členských krajín NATO, ktoré absolvujú cvičné lety nad západnou Európou. Budú medzi nimi stíhačky schopné prepravy amerických jadrových bômb umiestnených v Európe, bombardéry dlhého doletu, prieskumné lietadlo aj lietadlo na dopĺňanie paliva vo vzduchu. Manévre nebudú zahŕňať skutočné zbrane.

Aliancia zdôraznila, že Steadfast Noon je „rutinné a opakované cvičenie“, a nie reakcia na ruskú inváziu na Ukrajinu. Napriek tomu má vyslať jasný signál Moskve, že NATO je v prípade potreby pripravené brániť sa jadrovými zbraňami.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok