Predseda poľského Sejmu sa dištancoval od vládnych plánov na pozastavenie práva na azyl

Szymon Hołownia tak podľa vlastných slov reagoval na znepokojenie časti vládnej koalície, že opatrenia navrhnuté premiérom Donaldom Tuskom môžu porušovať ústavu a medzinárodné právo, píše agentúra Reuters.

pap_20241011_0FD080292 (1)

Migrácia je v Poľsku intenzívne diskutovanou otázkou od roku 2021, keď sa veľké množstvo ľudí, najmä z Blízkeho východu a Afriky, začalo pokúšať nelegálne prekročiť bielorusko-poľské hranice, čo Varšava a Európska únia označili za krízu, ktorú zorganizovali Minsk a jeho spojenec Moskva. Obe krajiny zodpovednosť odmietajú.

Táto otázka bude zrejme zohrávať dôležitú úlohu v poľských prezidentských voľbách, ktoré sa očakávajú v máji 2025.

Tusk zaujal tvrdý postoj, ktorý má síce podporu širokej verejnosti, ale zároveň ho kritizujú obhajcovia ľudských práv. Počas sobotňajšieho zjazdu, ktorý zorganizovala jeho Občianska koalícia (KO), premiér povedal, že Poľsko plánuje dočasne pozastaviť právo na azyl, a prisľúbil, že odmietne všetky migračné politiky Európskej únie, ktoré podľa Varšavy ohrozujú bezpečnosť krajiny.

Tusk neskôr vo svojom príspevku na sieti X pripomenul, že aj Fínsko v máji zaviedlo legislatívu na dočasné pozastavenie žiadostí o azyl.

Holownia, šéf stredopravicovej strany Poľsko 2050, ktorá je súčasťou vlády, sa však v pondelok pridal k ľavici a vyhlásil, že Tusk hovoril len za KO a že dané opatrenia neprediskutoval s koaličnými partnermi.

„Sme toho názoru, že právo na azyl je v medzinárodnom práve ‚posvätné‘ a vyplýva z dohovorov ratifikovaných Poľskou republikou,“ napísal Holownia v príspevku na platforme Facebook a dodal, že k jeho pozastaveniu by mohlo dôjsť len v prípade výnimočného stavu.

„Žiadny taktický cieľ nemôže zahŕňať zradu našich hodnôt, pretože sa to skončí tým, že sa staneme iba ‚menším zlom‘,“ napísal predseda poľského zákonodarného zboru.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok