CNN: Washington očakáva izraelský útok na Irán pred voľbami v USA

Americkí predstavitelia očakávajú, že Izrael vykoná odvetu za iránsky útok z tohto mesiaca pred 5. novembrom, uvádzajú zdroje CNN.

Irán odpálil rakety na Izrael, tvrdí izraelská armáda Izraelský systém protivzdušnej obrany odpaľuje rakety nad Haderou v Izraeli 1. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Načasovanie a detaily izraelskej odvety proti Iránu boli predmetom intenzívnych diskusií v rámci izraelskej vlády a priamo nesúvisia s načasovaním amerických volieb, uviedli zdroje.

Napriek tomu sa zdá, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu – ktorého vysokí predstavitelia americkej administratívy opísali ako človeka so zmyslom pre politické dianie v USA – je veľmi citlivý na akékoľvek potenciálne politické dôsledky izraelských akcií súvisiacich s USA, uviedol zdroj.

Eskalujúci konflikt na Blízkom východe sa stal jednou z hlavných tém predvolebnej kampane oboch kandidátov na post prezidentov USA.

Prezident Joe Biden, a teda aj viceprezidentka Kamala Harris, čelili tlaku a zodpovednosti za možnú eskaláciu vojnového stretu. Medzitým republikáni – vrátane bývalého prezidenta Donalda Trumpa – obvinili administratívu, že krízu nezvládla a poslala svet do chaosu.

Ako sa blížia voľby, administratíva začala vyvíjať nový tlak na Izrael, aby zlepšil humanitárne podmienky v Gaze. V strohom liste zverejnenom tento týždeň minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin varovali Izrael, že zlyhanie pri poskytovaní ďalšej humanitárnej pomoci Arabom v Palestíne môže spôsobiť prerušenie vojenskej pomoci Izraelu zo strany USA.

List nepodpísal prezident ani viceprezident, z ktorých ani jeden napriek tlaku ľavice verejne nepohrozil zastavením pomoci Izraelu.

Krajný termín na uvoľnenie väčšieho objemu humanitárnej pomoci do Gazy je po voľbách.

(laj)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok