Polícia ukončila vyšetrovanie prípravy vraždy siskára Fegyveresa, stopa tiahla k tajným

Najväčšie kauzy, ktoré sa so Slovenskou informačnou službou (SIS) tiahnu, sú únos syna prezidenta Michala Kováča z leta 1995, ale aj vražda policajta Róberta Remiáša, ktorý zomrel po výbuchu auta na jar 1996.

Snímka obrazovky 2024-10-18 o 10.14.39

Členom skupiny, ktorá na akciu únosu Kováča dohliadala, bol aj príslušník tajnej služby Oskar Fegyveres. Ten po policajnom výsluchu ušiel do zahraničia – najprv do Maďarska, potom do Švajčiarska. Fegyveresovi robil spojku Remiáš.

Koncom roka 2017 exlegalizant SIS Ľuboš Kosík pre denník SME priznal, že bol členom komanda pri únose prezidentovho syna a že SIS bola aj za vraždou Remiáša. Rovnako tak tajní pripravovali vraždu svedka únosu Fegyveresa. Vraj ho chceli zhodiť zo skál v Taliansku.

Fegyveres na základe Kosíkových tvrdení podal začiatkom roku 2018 trestné oznámenie, o mesiac neskôr začala NAKA stíhanie pre podozrenie z prípravy vraždy.

Po takmer siedmich rokoch je však vyšetrovanie ukončené. Ako píše SME z uznesenia vyšetrovateľa, v roku 1997 reálne siskári sledovali Fegyveresa vo Švajčiarsku, pričom zorganizované to bolo „minimálne zo strany vtedajšieho námestníka riaditeľa SIS – dnes už nebohého Jaroslava Svěchotu, a to zároveň v úplnom rozpore s v tom čase platnými internými predpismi SIS“.

„Pre účely tohto trestného konania sa však nepodarilo ustáliť cieľ využitia informácií získaných zo sledovania,“ znie v uznesení vyšetrovateľa, podľa ktorého bude možno v stíhaní pokračovať, ak sa zistia nové skutočnosti.

Fegyveres sa podľa citovaného portálu odmietol k záverom vyjadriť a plánuje sa poradiť s advokátom, či proti uzneseniu podajú sťažnosť.

(max)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok