Nehammer tvrdí, že pre stabilitu v rakúskom parlamente bude potrebná trojkoalícia

Rakúsky prezident Alexander van der Bellen poveril Nehammera zostavením vlády napriek tomu, že jeho ľudovci skončili až druhí za krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

profimedia-0924774039 Alexander Van der Bellen a Karl Nehammer. Foto ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP / Profimedia

Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a súčasný kancelár Karl Nehammer, ktorý dostal poverenie zostaviť novú vládu, v utorok večer povedal, že hypotetická tesná vládna väčšina jedného poslanca so sociálnymi demokratmi (SPÖ) by nebola dostatočne stabilná a potrebné by bolo do koalície prizvať tretieho partnera.

„Na zabezpečenie stabilnej parlamentnej väčšiny bude potrebný tretí partner,“ vyhlásil Nehammer a dodal, že chce, aby sa jeho vláda usilovala o presadenie viacerých reforiem.

Okrem spomenutých strán sa do rakúskej Národnej rady dostali ešte dve strany – Nehammerov doterajší koaličný partner Zelení a liberálna strana NEOS. Pravdepodobnejšie však je, že súčasný kancelár začne rokovania s liberálmi. V Rakúsku od získania nezávislosti po druhej svetovej vojne trojkoalícia ešte nikdy nevládla.

Líder víťazného FPÖ Herbert Kickl na poverenie Nehammera zostavením vlády reagoval, že toto rozhodnutie je fackou do tváre mnohým voličom. Vyhlásil, že by bolo nedemokratické, keby jeho strana nevládla, a varoval pred vytvorením koalície porazených. Deklaroval však, že jeho strana ešte nepovedala posledné slovo a počká si na výsledky rokovaní.

(tasr, reuters)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok