SaS: Ústav pamäti národa by mal mať možnosť napadnúť súdny zmier, ak sa týka zistení ústavu

Opoziční poslanci tvrdia, že by to malo byť možné prostredníctvom generálneho prokurátora.

Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Strana tak reaguje na uzavretý súdny zmier medzi Andrejom Babišom a ministerstvom vnútra v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

SaS svoj návrh legislatívy podala vo štvrtok do parlamentu, chce, aby sa ním zaoberal ešte na aktuálnej schôdzi. „Prinášame právnu úpravu, aby mal Ústav pamäti národa možnosť cestou generálneho prokurátora takýto súdny zmier napadnúť a znovu vrátiť celý spor na súd tam, kam patrí a tam, kde má jednoducho rozhodovať jedine nezávislý a nestranný súd,“ vysvetlila na tlačovej konferencii Mária Kolíková (SaS).

Poslankyňa tiež vyzvala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby sa zaoberal aj trestnoprávnou otázkou vzhľadom na trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

„Javí sa, že minister vnútra, jeho ministerstvo bolo v konflikte záujmov, keď Andrej Babiš podporil kandidáta Hlasu na prezidenta a následne ministerstvo vnútra, ktoré vedie nominant Hlasu, uzatvorí takýto bezprecedentný súdny zmier,“ skonštatovala na margo Babišovej podpory prezidenta Petra Pellegriniho počas volebnej kampane.

Juraj Krúpa (SaS) doplnil, že tejto téme sa má venovať aj mimoriadny brannobezpečnostný výbor, ktorý je podľa jeho slov zvolaný na utorok 29. októbra o 7.00 h.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič zasa na tlačovej konferencii v Prahe vyzval Babiša, aby sa ospravedlnil ľuďom, ktorých ŠtB prenasledovala pre ich politický názor či vierovyznanie.

Slovenská vláda podľa neho uzavrela „podlú dohodu“ s Babišom o tom, že nebol agentom ŠtB. „Jediný zo zákona, kto na Slovensku môže rozhodovať o tom, či niekto bol agentom ŠtB alebo nebol, je Ústav pamäti národa. Ten jednoznačne vedie kartu, ktorá hovorí o agentovi Burešovi,“ priblížil Matovič.

Zmier považuje predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš za špinavý obchod. Poukázal pri tom na Babišovu podporu Roberta Fica (Smer) v parlamentných voľbách a Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Je to len splatenie dlhu,“ podotkol.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok