Na Ukrajine je potrebný spravodlivý mier, uviedol Guterres

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyzval vo štvrtok na summite zoskupenia BRICS v ruskej Kazani na spravodlivý mier na Ukrajine

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 19.31.09 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Foto: TASR/AP

„Potrebujeme mier na Ukrajine. Spravodlivý mier v súlade s Chartou OSN, medzinárodným právom a rezolúciami Valného zhromaždenia,“ povedal Guterres na summite. Rusko navštívil prvýkrát od apríla 2022.

Šéf OSN tiež vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy a zastavenie bojov v Libanone. „Na riešenie globálnych výziev je potrebné spoločenstvo národov, ktoré pracuje ako jedna globálna rodina,“ dodal.

Na Guterresove slová zareagoval ruský prezident Vladimir Putin. „Pán generálny tajomník povedal, že by sme všetci mali žiť ako jedna veľká rodina. V rodinách, žiaľ, často dochádza k hádkam, škandálom, deleniu majetku, niekedy aj k bitkám,“ povedal s úsmevom.

„Cieľom zoskupenia BRICS je vytvoriť potrebné mechanizmy interakcie a priaznivú atmosféru v spoločnom domove,“ dodal ruský prezident.

Guterres bude s Putinom vo štvrtok bilaterálne rokovať, na schôdzke zopakuje svoj postoj ku konfliktu na Ukrajine, povedal jeho hovorca.

Návštevu šéfa OSN v Rusku skritizovala Ukrajina, ktorá pripomenula, že Guterres odmietol jej pozvanie na mierový summit vo Švajčiarsku.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok