Predseda vlády Čiernej Hory Spajič prvýkrát navštívil Budapešť, prijal ho Orbán

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán.

Montenegro Parliamentary Election Milojko Spajič. Foto: TASR/AP

Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach.

Konkurencieschopnosť Európskej únie sa zhoršuje, jej váha vo svetovej ekonomike klesá, konštatoval Orbán a dodal, že maďarská odpoveď na túto situáciu je, že Únia potrebuje nový impulz.

„Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,“ podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

Podľa slov Orbána je Čierna Hora možno najpripravenejšou krajinou regiónu, pokiaľ ide o členstvo v EÚ. Bruselu vytkol, že zanedbáva rozširovanie, a preto sa proces spomalil a následne úplne zastavil.

„Tieto krajiny si pri adaptácii európskeho právneho systému počínali fantasticky, no za posledných sedem rokov nebola uzavretá ani jedna kapitola prístupových rokovaní,“ pripomenul Orbán s poznámkou, že aktuálne maďarské predsedníctvo v Rade EÚ sa zaviazalo tento nepriaznivý stav zmeniť.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok