Dôstojnosť počas menštruácie bude v Škótsku koordinovať muž. Feministky to považujú za absurdné

Škótky budú mať od budúceho týždňa vložky a tampóny zadarmo. Ide o svetový precedens, ktorého cieľom je bojovať proti takzvanej menštruačnej chudobe, keď si ženy nemôžu dovoliť kúpiť každý mesiac hygienické pomôcky.

Bez názvu Poslankyňa Monica Lennonová. Foto: Reprofoto/ Youtube - France 24 English

Onedlho majú byť menštruačné produkty v Škótsku zadarmo k dispozícii vo verejných priestoroch, ako sú komunitné centrá, lekárne a kluby pre mládež. Doposiaľ to platilo len v školách. Zmena je výsledkom legislatívy, ktorú zákonodarcovia schválili ešte v roku 2020.

Na vyhľadanie najbližšieho distribučného miesta bude ženám slúžiť špeciálna aplikácia pre mobilné telefóny PickMyPeriod. Nový plán bude stáť Edinburgh podľa odhadov 31,2 milióna dolárov ročne.

„Sme hrdí na to, čo sme v Škótsku dosiahli,“ napísala v pondelok na Twitteri predkladateľka zákona Monica Lennonová. „Sme prví, ale nebudeme poslední.“ Lennonová bojuje proti „menštruačnej chudobe“ od roku 2016 a predtým označila návrh zákona za „praktický“ a „progresívny“. Škótsky parlament tým podľa nej dáva najavo „ako vážne berie rodovú rovnosť“.

Ministerka pre sociálnu spravodlivosť Shona Robisonová zas uviedla, že bezplatný prístup k vložkám a tampónom „je základom rovnosti a dôstojnosti a odstraňuje finančné prekážky v prístupe k nim“. „V čase, keď ľudia robia ťažké rozhodnutia pre krízu životných nákladov, je to dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Nechceme, aby sa niekto ocitol v pozícii, keď nebude mať prístup k menštruačným produktom,“ cituje Robinsonovú spravodajský portál Sky News.

Feministky zúria, dohliadať na to bude muž

Čo sa začalo ako úspešný krok na zdôraznenie pozitívneho vzťahu politikov k ženám, dostalo veľmi rýchlo trhliny. Zákon stanovuje zriadenie štátom platenej funkcie s názvom „period dignity officer“, čo možno do slovenčiny preložiť ako „koordinátor pre dôstojnosť počas menštruácie“.

Na počudovanie do role, v ktorej má viac skúseností nežné pohlavie, menovali ako vôbec prvého človeka muža. Volá sa Jason Grant a podľa BBC by si mal vďaka novej pozícii ročne prilepšiť o 36 126 libier (takmer 43-tisíc eur). Jeho úlohou bude viesť regionálnu kampaň na školách, vysokých školách a v širších komunitách s cieľom zvýšiť povedomie o novom zákone a zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky škótskej vlády vhodne prideľovali. Okrem iného bude diskutovať aj o problémoch súvisiacich s menopauzou.

Grant vo svojom životopise uvádza, že pôsobil ako vedúci pracovník pre koncern Imperial Tobacco či ako osobný tréner. Je teda veľkou neznámou, ako dokáže naplniť obsah inzerátu na túto pozíciu a „osloviť ľudí z rôznych kultúrnych a sociálno-ekonomických prostredí, najmä mladých menštruujúcich ľudí“.

„Vôbec nechápem, ako mohlo niekomu napadnúť vymenovať do tejto funkcie chlapa,“ napísala stĺpčekárka denníka Scotsman a aktivistka za práva žien Susan Dalgetyová. Servítku si pred ústa nedávalo ani niekdajšie tenisové eso. „Toto je úplná pič****a. Vari sme niekedy chlapom radili, ako sa holiť, ako sa majú starať o svoju prostatu alebo niečo také?!? Je to absurdné,“ cituje slávnu športovkyňu Martinu Navrátilovú stanica Sky News.

Aj v politických kruhoch sa hovorí o tom, že vo funkcii by si lepšie počínalo nežnejšie pohlavie. „Je to politika, na ktorú by sme mali byť všetci hrdí. Myslím si, že na konci dňa by malo byť prioritou mať na týchto postoch ženy,“ uviedol Ian Blackford z vládnej Škótskej národnej strany.

Že som muž pomôže prelomiť bariéry a podporí otvorenejšiu diskusiu

Pracovná skupina, ktorá Granta na túto pozíciu menovala, si za svojím rozhodnutím stojí, lebo bol vraj „najsilnejším kandidátom“. V skoršom vyhlásení Grant dokonca skonštatoval, že jeho pohlavie môže byť v celej veci prínosom.

„Myslím si, že to, že som muž, mi pomôže prelomiť bariéry, znížiť stigmu a podporiť otvorenejšiu diskusiu. Hoci sa menštruácia dotýka priamo žien, je problémom pre všetkých. Je načase normalizovať tieto témy. Verím, že môžem urobiť pokrok tým, že dokážem, že to nie je len ženská téma, povzbudím debatu medzi všetkými pohlaviami a vzdelávaním a zapájaním nového publika,“ skonštatoval koordinátor pre dôstojnosť počas menštruácie.

Keď sa neskôr zo strany feministiek a novinárok spustila na jeho hlavu tvrdá kritika, odmietol ponuky na rozhovor a odmietol komentovať polemiku o jeho vymenovaní.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok