Libanončan prepadol banku, aby sa dostal k vlastným peniazom na liečbu otca. Ako dráma dopadla?

Libanončan Bassam al-Sheikh Hussajn sa nemohol postarať o svoju rodinu ani zabezpečiť patričnú liečbu ťažko chorému otcovi, lebo mu banka pre zlú hospodársku situáciu zmrazila státisícové úspory. Do rúk preto vzal spravodlivosť a brokovnicu, pričom verejnosť ho podporila. Príbeh odohrávajúci sa na pozadí zlyhávajúceho blízkovýchodného štátu mal napokon šťastný koniec.

Bez názvu Bassam al-Sheikh Hussein. Foto: Reprofoto/ Youtube-WION

Hovorilo sa mu aj Švajčiarsko Blízkeho východu, dnes tomu už ťažko veriť. Libanon sa už tretí rok zmieta v tom, čo Svetová banka opísala ako jeden z najhorších finančných kolapsov vo svetovej histórii a ktorý ešte zhoršila obrovská explózia v Bejrúte v auguste 2020.

Národná mena stratila 90 percent svojej hodnoty voči doláru, štát si nevie rady s korupciou a má obrovský verejný dlh. Elektrina je k dispozícii len niekoľko hodín denne a zohnať pohonné hmoty je niekedy nemožné.

Okrem toho Libanon hostí najvyšší podiel utečencov na svete, ktorí majú vďaka peniazom od OSN často vyšší príjem než domáce obyvateľstvo. To stupňuje rozhorčenie Libanončanov nad pokračujúcou prítomnosťou sýrskych utečencov v krajine.

V májovej správe od osobitného spravodajcu OSN pre extrémnu chudobu a ľudské práva sa píše, že až 90 percent ľudí v Libanone má problém vyžiť zo svojho príjmu a viac ako 60 percent obyvateľov by sa presťahovalo do zahraničia, keby mohlo.

Varovné výstrely, rukojemníci a hodiny vyjednávaní

Všetky vyššie popísané skutočnosti vedú k príbehom, ako je ten z minulého štvrtka, keď 42-ročný Bassam al-Sheikh Hussajn vstúpil do Federálnej banky v Bejrúte s brokovnicou a kanistrom horľavej látky. Vyhrážal sa, že sa podpáli, ak mu nedovolia vybrať si vlastné peniaze, opisuje spravodajský portál al-Džazíra.

Po vypuknutí hospodárskej krízy v roku 2019 nariadili libanonské banky prísne limity na výber aktív v cudzej mene, čím zmrazili mnohým občanom ich životné úspory. Miestne médiá informovali, že mužovi v strednom veku banka zadržiava približne 200-tisíc dolárov. Keďže sa ich nevedel domôcť, zvolil násilnejšiu cestu. Za rukojemníkov si zobral asi šiestich pracovníkov banky a došlo aj k trom varovným výstrelom.

Po takmer siedmich hodinách vyjednávania mu nakoniec banka časť jeho úspor vydala. Hussein následne prepustil svojich zajatcov a vyšiel von. Podľa právnika, ktorý sa na rokovaní zúčastnil, však zúfalý muž žiadne peniaze nedostal a odviedli ho muži zákona.

Jeho manželka Mariam Chehadiová, ktorá medzičasom stála v dave ľudí pred bankou, po jeho zatknutí povedala novinárom, že jej manžel „urobil, čo musel“.

Zomiera mu otec, chcel len zabezpečiť rodinu

Husseinov brat, ktorý sa tiež nachádzal na mieste činu, pre tlačovú agentúru Associated Press povedal, že jeho súrodenec potrebuje peniaze na zaplatenie liečby pre otca, ako aj ďalšie rodinné potreby. „Môj brat nie je darebák, je to slušný človek,“ povedal pre tlačovú agentúru Atef al-Sheikh Hussajn. „Z vlastného vrecka berie to, čo má, aby to dal iným,“ dodal.

Šéf Libanonskej asociácie vkladateľov pre tlačovú agentúru Reuters povedal, že z podmienok muža, ktoré tlmočil vedeniu banky a najvyšším libanonským predstaviteľom, vyplýva, že „chcel len žiť, zaplatiť účet za elektrinu, nakŕmiť svoje deti a zaplatiť otcovi liečbu v nemocnici“.

Pred bankou sa počas patovej situácie zhromaždil dav. Okoloidúci boli na strane chudobného muža, lebo v každodennej realite tiež čelia kríze životných nákladov. Mnohí skandovali: „Preč s vládou bánk!“

Bývalý libanonský minister hospodárstva Raed Khoury povedal, že limity na výbery z bánk v cédrovom štáte sú „naozaj frustrujúce“. „Muž, ktorý žiada svoje peniaze, má úplnú pravdu; sú to jeho úspory a má právo vziať si svoje peniaze,“ povedal Khoury pre al-Džazíra. Druhým dychom však dodal, že frustrácia by mala smerovať na vládu. „Banky a ich zamestnanci sú tiež obeťami vládnej korupcie… a zlého hospodárenia za posledných tridsať rokov,“ skonštatoval exminister.

Po štyroch dňoch sa ocitol na slobode

Hussajn držal od svojho zadržania na protest hladovku. V utorok 16. augusta sa konal súdny proces. Cestu k budove blokovali Hussajnovi priaznivci, ktorí mu prejavovali solidaritu a požadovali, aby ho hneď prepustili, píše The Independent.

Či už to bolo tlakom ulice, záujmom svetových médií alebo zvíťazila empatia, nevedno, ale o pár hodín Hussajna skutočne prepustili, a to bez akýchkoľvek obvinení. Banka svoju sťažnosť stiahla.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok