Štúdia: Každý druhý prípad rakoviny spôsobujú faktory, ktorým sa dá predísť

Miliónom úmrtí na rakovinu by sa dalo predísť, keby sa ľudia vyvarovali rizikových faktorov, zistili vedci v novej štúdii. Stačí úprava životného štýlu a stravovacích návykov.

ilustraèné zábery cigaretový dym zafajèené miestnosti protitabaková kampaò Ilustračné foto: TASR/Henrich Mišovič

Hoci je rakovina globálne po kardiovaskulárnych ochoreniach druhou najčastejšou príčinou úmrtí, pre lekársku obec je stále nemožné jednoznačne určiť, z čoho jednotlivé druhy tejto choroby vznikajú. Vedci pred pár dňami prvýkrát definovali zoznam rizikových faktorov, ktoré prispievajú k úmrtiam na rakovinu globálne, regionálne a celoštátne, vo všetkých vekových skupinách, pre obe pohlavia a v priebehu času.

Skupina odborníkov analyzovala údaje približne desať miliónov ľudí, ktorí v roku 2019 zomreli na 23 rôznych typov rakoviny. Výsledky publikovali v odbornom časopise Lancet, kde uvádzajú, že vonkajšie rizikové faktory, ktorých sa možno vyvarovať, spôsobili v roku 2019 skoro polovicu všetkých nádorových úmrtí na svete. Konkrétne v ich dôsledku zomrelo 4,45 milióna, teda 44,4 percenta z celkového počtu.

Skoro každému druhému úmrtiu by sa dalo vhodnou životosprávou predísť.

„Táto štúdia ukazuje, že bremeno rakoviny zostáva dôležitou výzvou pre verejné zdravie a jej celosvetový význam narastá,“ hovorí Christopher Murray spoluautor výskumu a riaditeľ Inštitútu pre metriku a hodnotenie zdravia (IHME) Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity. Výsledky štúdie by podľa neho mohli pomôcť tvorcom politík a výskumníkom identifikovať rizikové faktory, a zabrániť tak chorobnosti aj úmrtiam na rakovinu.

Aj Cancer Research UK, najväčšia svetová nezávislá organizácia na výskum rakoviny, pre denník Guardian tvrdí, že „prestať fajčiť, obmedziť alkohol, udržiavať si zdravú váhu, bezpečne sa vystavovať slnečným lúčom a konzumovať vyváženú stravu, môže zlepšiť šance na vyhnutie sa rakovine vo váš prospech“.

Muži viac pijú, fajčia a majú vyššie BMI

Tím vedcov rozlišuje vo výskume dve hlavné kategórie rizikových faktorov: behaviorálne riziká na jednej strane a environmentálne a pracovné riziká na strane druhej. Medzi behaviorálne riziká patrí okrem alkoholu, fajčenia a nezdravej stravy aj nechránený sex. Z environmentálnych a pracovných rizík sú to napríklad vystavenie sa karcinogénnym látkam pri určitých povolaniach.

Polovicu všetkých úmrtí mužov na rakovinu v roku 2019 (celkovo 50,6 percenta mužov – 2,88 milióna) spôsobili fajčenie, pitie a vysoké BMI. Na porovnanie, pri nežnejšom pohlaví boli tieto tri príčiny rozhodujúce vo viac než tretine prípadov (36,3 percenta – 1,58 milióna). Muži sú teda v porovnaní so ženami náchylnejší viac fajčiť, piť a mať nadmernú váhu.

Mužov tiež trikrát častejšie ohrozujú environmentálne a pracovné riziká. To naznačuje, že silnejšie pohlavie častejšie pracuje na miestach, kde sa vystavuje karcinogénom.

Najviac zdraviu škodia cigarety

Z výskumu vyplynulo, že spomedzi zlozvykov by ste mali čím skôr vylúčiť cigarety. Najväčším zabijakom je podľa rebríčka s veľkým náskokom fajčenie, ktoré zapríčinilo približne 33,9 percenta prípadov rakoviny priedušiek a pľúc. Predstavovalo to takmer 37 percent všetkých úmrtí na rakovinu, ktoré možno pripísať rizikovým faktorom.

U mužov nasledovala rakovina hrubého čreva a konečníka (13,3 percenta), pažeráka (9,7 percenta) a žalúdka (6,6 percenta). Ženy by zas nemali podceňovať pravidelné prehliadky u gynekológa. Štvoricu najčastejších typov rakoviny u nich dotvára rakovina krčka maternice (17,9 percenta), hrubého čreva a konečníka (15,8 percenta) a rakovina prsníka (11 percent).

Záleží aj od štátu, v ktorom žijete

Štúdia tiež dospela k záveru, že príčiny úmrtí na rakovinu sa líšili v závislosti od sociálno-demografického indexu štátov (SDI), v ktorých pacienti bývajú. SDI je viacrozmerný ukazovateľ stavu rozvoja, ktorý silno koreluje s výsledkami v oblasti zdravia.

V roku 2019 sa úmrtia na rakovinu vo všeobecnosti (25,4 percenta) a úmrtia na rakovinu súvisiace s rizikovými faktormi (26,5 percenta) celosvetovo vyskytli neúmerne v krajinách s vysokým SDI, hoci tie predstavovali iba 13,1 percenta svetovej populácie.

Piatimi regiónmi s najvyššou mierou úmrtnosti na rakovinu v dôsledku rizikových faktorov boli stredná Európa (82 úmrtí na stotisíc obyvateľov), východná Ázia (69,8), Severná Amerika (66), južná časť Latinskej Ameriky (64,2) a západná Európa (63,8 úmrtí na stotisíc obyvateľov).


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok