Útrapy moderného umenia. Talian a Američan sa súdia, kto skôr prilepil banán na stenu

Americká justícia sa má onedlho zaoberať prípadom, ktorý stavia do pozornosti jedno z hlavných úskalí moderného umenia – jednoduchosť. K miestnym súdom totiž mieri spor dvoch výtvarníkov, ktorí sa nevedia dohodnúť, kto z nich ako prvý prilepil na stenu banán.

banán Dielo Maurizia Cattelana. Foto: YouTube

Na strane žalovaného vystupuje Maurizio Cattelan, umelec pôvodom z Talianska, ktorý v roku 2019 predal banán prilepený o stenu obyčajnou páskou za 120-tisíc dolárov. Svoje takzvané dielo nazval Komik.

Žalobcom je zase kalifornský umelec Joe Morford, ktorý sa domnieva, že európsky kolega zarobil pomocou kópie jeho výtvarného kúsku. Na americký súd preto podal žalobu s odôvodnením, že Cattelan iba použil jeho staršie dielo.

„Sám som niečo podobné urobil už v roku 2000. A potom som sa dozvedel, že mi nejaký týpek o skoro dvadsať rokov neskôr moju vec ukradol a zarobil na nej 120-tisíc dolárov. Hovorím si, či to náhodou nie je plagiátorstvo,“ napísal Morford na Facebooku.

Obaja výtvarníci nalepili banán k stene šikmo. Kalifornčan tiež urobil rovnaký kúsok nielen s banánom, ale aj s pomarančom. Svoje dielo z prelomu milénia nazval jednoducho Banán a Pomaranč.

Cattelan sa však pri obhajobe svojho výtvarného produktu bráni slovami, že na rozdiel od svojho konkurenta nepracoval s umelým, ale so skutočným ovocím. Práve preto si podľa neho Morford nemôže autorské práva nárokovať.

Aj keď sudca nad sporom zatiaľ nevyniesol jasný verdikt, Morford ako tvorca skoršieho diela podľa neho predniesol dostatočné argumenty na to, aby sa súdy prípadom ďalej zaoberali. Uviedol tiež, že Cattelan mohol mať k Morfordovmu dielu teoreticky prístup, pretože bolo dlhé roky vystavené na viacerých internetových stránkach.

„Prilepiť banán striebornou izolačkou k stene síce nie je práve vrcholom kreativity, absurdný a groteskný charakter diela však spĺňa aspoň minimálnu latku, aby sme ho mohli považovať za originál. Oba objekty zjavne využívajú rovnakú lepiacu pásku, oba majú banán k stene prilepený pod rovnakým uhlom a pri oboch sa ovocie s izolačkou pretína zhruba uprostred,“ analyzoval sudca.

Ako spor dopadne, zatiaľ podľa médií nie je jasné. Cattelanovo dielo však kontroverziu nevyvoláva prvýkrát. Kritici si z neho uťahovali už pri jeho uvedení, a keď bolo pred tromi rokmi vystavené na umeleckom veľtrhu Art Basel v Miami, performer David Datuna sa ho rozhodol pred zrakmi návštevníkov demonštratívne zjesť. Uviedol, že bol hladný, a galeristi následne museli banán nahradiť čerstvým.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok