Žilinka ostro kritizoval Čaputovú aj Hegera: Neviem pod vplyvom koho a čoho sa rozhodujete, ale pre mňa je to len zákon

Generálny prokurátor skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú aj premiéra Eduarda Hegera. Vylučuje, že by o cintoríne v Ladomirovej zdieľal hoax ruskej ambasády.

Maroš Žilinka. Foto: TASR/Pavol Zachar Maroš Žilinka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovore pre Denník N uviedla, že zvažuje podanie návrhu na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Dôvodom rozhodnutia hlavy štátu je tvrdenie, že Žilinka šíril ruskú propagandu.

Ten v pondelok reagoval na prezidentku aj niektorých politikov. Vyjadrenia o tom, že šíril ruskú propagandu, majú podľa neho „politickú a diskreditačnú povahu“. Jeho postoj k vojne na Ukrajine bol vraj od začiatku nemenný.

Konštatuje, že počas februárovej invázie ležal doma s covidom, ale „akt agresie“ dôrazne odsúdil na sociálnej sieti a „deklaroval ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám, ako aj pripravenosť poskytnúť všetky ubytovacie možnosti a kapacity rezortu prokuratúry na humanitárne účely“.

„Nerozlišujem medzi ľuďmi, či sú homosexuáli, heterosexuáli, bisexuáli. Ja nerozlišujem medzi ľuďmi, či sú belosi, černosi, aziati, Indiáni. Pre mňa sú to všetko ľudia a budem sa vždy stavať za ich práva. Za tie práva, ktoré máme všetci. Vyprosujem si, aby zo mňa niekto účelovo robil odľuda, bezcitného človeka, šíriteľa nejakej propagandy. Slovensko milujem tak, ako možno máloktorý z tých, ktorí to tvrdia a ktorí sa preto do mňa navážajú,“ hovorí Žilinka.

Dodal, že pred generálnym prokurátorom a prvým námestníkom sú v blízkej dobe rozhodnutia „vo veľmi citlivých a spoločensky sledovaných kauzách“. „Ak má byť toto súčasťou nátlaku, tudy cesta nevede,“ uzavrel Žilinka.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok