Matovičova cesta: Z premiéra až na radového poslanca

Líder OĽaNO Igor Matovič piatkom končí vo funkcii ministra financií. Z víťaza parlamentných volieb v roku 2020 a niekdajšieho premiéra sa zrejme stane obyčajný zákonodarca.

Na snímke predseda OĽaNO Igor Matovič počas tlačovej konferencie na tému Atómovky Igora Matoviča 23. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR Na snímke predseda OĽaNO Igor Matovič počas tlačovej konferencie na tému Atómovky Igora Matoviča 23. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Matovič odišiel z vedenia rezortu výmenou za to, že poslanci schválili štátny rozpočet na ďalší rok. Jeho odchod bol aj požiadavkou opozičnej SaS. Podľa Matoviča pozmeňujúce návrhy liberálov nezmenili základné parametre rozpočtu.

Ten schválili s výdavkami a príjmami tak, ako ho rezort financií navrhol. „My sme dnes uspeli na sto percent ako ministerstvo financií,“ povedal Matovič. SaS podľa neho poprela samu seba, keď napriek pôvodným výhradám za rozpočet hlasovala výmenou za jeho odchod z postu ministra financií.

Z parlamentu bude bojisko

Štátne peniaze bude spravovať dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý chce v januári vytvoriť novú parlamentnú väčšinu. Heger v tomto smere nerokoval so stranami Smer-SD, Hlas-SD, ĽSNS a Republikou, lebo ich „nepovažuje za ľudí, ktorí by rozumeli demokracii“.

Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár sa však prikláňa k predčasným parlamentným voľbám, lebo „sú najlegitímnejšie“. „Musíme pripraviť predčasné voľby, aby ľudia mohli nanovo rozdať karty,“ povedal Kollár. Ak sa do konca januára nepodarí schváliť zmenu Ústavy SR o možnosti skrátiť volebné obdobie a dohodnúť predčasné voľby, nastane podľa neho úradnícka vláda.

Líder SaS Richard Sulík odmieta byť súčasťou novej „sedemdesiatšestky“. Dúfa, že po schválení rozpočtu a odstúpení Matoviča z postu ministra si krajina vydýchne a situácia sa upokojí. Nevie povedať, či si vydýchne parlament, ak sa doň vráti líder OĽaNO.

Matovič uviedol, že sa do parlamentu teší a Sulíka si vraj všímať nebude. „Pre vlastné zdravie,“ dodal.

Z premiéra ministrom

Matovič aj jeho hnutie OĽaNO pritom nemajú za sebou ktovieaké úspešné dva roky. Hnutie v roku 2020 prekvapivo vyhralo voľby so ziskom 25 percent a Matovič, ktorý sám dostal takmer pol milióna krúžkov, sa stal 21. marca premiérom novej vlády. Koalíciu vytvorili OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí a v parlamente získali ústavnú väčšinu.

OĽaNO obsadilo v kabinete sedem ministerských pozícií, Sme rodina a SaS po tri ministerstvá a strana Za ľudí dve. Hnutiu Sme rodina pripadol aj post predsedu parlamentu, ktorý obsadil Boris Kollár. Idylka trvala necelý rok a narušil ju nákup vakcíny Sputnik V, ktorý Matovič tajne vyrokoval s ruskou stranou. Za ľudí a SaS boli proti používaniu vakcíny, ktorá nemá registráciu v Európskej liekovej agentúre (EMA) a hrozili odchodom z koalície.

Kríza sa mala skončiť, keď minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil demisiu. Matovič však bez akejkoľvek dohody na tlačovej besede oznámil, že Krajčí odíde, až keď sa naplno rozbehne očkovanie Sputnikom. Hoci Krajčího hneď na druhý deň (12. marca) formálne odvolali, nestačilo to. Za ľudí a SaS začali požadovať aj odchod premiéra, lebo slovami Sulíka „manažérsky, osobnostne a komunikačne nie je schopný viesť vládu“. Na protest vtedy kabinet opustili Milan Krajniak (Sme rodina), Richard Sulík (SaS), Mária Kolíková (Za ľudí), Branislav Gröhling (SaS) a Ivan Korčok (SaS).

SaS pozastavila svoju účasť v koalícii, pokiaľ Matovič nepodá demisiu. K tomu došlo 30. marca.

Z ministra radovým poslancom

Prvého apríla 2021 dostal Matovič do rúk kľúče od štátnej kasy a premiérom sa stal Eduard Heger (OĽaNO). Z tretieho muža v štáte tak klesol na ministerskú pozíciu. Zmena nastala aj na poste ministra zdravotníctva, kde Krajčího vystriedal Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Vzťahy medzi Sulíkom a Matovičom sa len zhoršovali. Nová roztržka vznikla pre takzvaný protiinflačný balíček z dielne financamajstra. Líder liberálov zastával názor, že časti tohto balíka sú zle nastavené alebo nefunkčné a samosprávy to bude stáť 550 miliónov eur. Spor sa vyostril po tom, ako parlament aj s podporou ĽSNS prelomil veto prezidentky pri protiinflačnom balíčku. Sulík podal demisiu, liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadali prepracovanie novej.

Sulíkovci žiadali aj odchod Matoviča z vlády. Obyčajní to odmietli a začali vládnuť v menšine.

Začiatkom októbra sa preto SaS pokúsila odvolať šéfa štátnych financií v parlamente. Matoviča však podržali poslanci okolo Tomáša Tarabu, ďalej Katarína Hatráková a poslanci zo Za ľudí.

SaS preto v decembri spolu s poslancami Hlasu podala návrh na odvolanie celej vlády. „Žiaľ, táto vláda stratila dôvod na existenciu, táto vláda škodí celému Slovensku. Čo akcia, to fiasko,“ hovoril Sulík. Poukázal na to, že koalícia nedokázala zmeniť paragraf 363 trestného poriadku, na ohrozenie čerpania financií z plánu obnovy, problémy pri rokovaní vlády s lekármi či na nezvládnutú migračnú krízu.

Matovič v poslednej chvíli ponúkol svoju demisiu výmenou za to, ak SaS podporí štátny rozpočet v predloženej podobe a stiahne svoje podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Hoci sa financmajster v deň hlasovania pobral do Prezidentského paláca, na poslednú chvíľu si to rozmyslel a svoju demisiu zobral z rúk pracovníka Kancelárie prezidentky Metoda Špačeka. Nakoniec padla celá vláda.

Matovič navyše musel výmenou za schválenie štátneho rozpočtu úplne odísť z kabinetu. Z absolútneho víťaza volieb sa tak zrejme stane obyčajný zákonodarca.

OĽaNO sa rozpadá a klesajú mu preferencie

Až v novom roku sa dozvieme, či sa sformuje nová, alebo úradnícka vláda a či a kedy budú predčasné voľby.

Podľa posledného prieskumu agentúry Polis Slovakia z konca novembra klesol hnutiu Obyčajných počet voličov od víťazných volieb na polovicu (12 percent). Po páde Hegerovej vlády sa navyše táto strana rozpadá. Z klubu odišlo desať poslancov Občiansko-demokratickej platformy, ktorú vedie minister životného prostredia Ján Budaj.

Matovičovi v parlamente zostane už len 37 poslancov. Na začiatku volebného obdobia ich mal 54.