Kiskov exporadca Baťo možno pôjde do volieb s Pellegrinim. Hlina opúšťa Dobrú voľbu

Dobrá voľba pod vedením Rada Baťa sa nebude spájať so stredopravými stranami. Namiesto toho bude rokovať s prieskumovo najsilnejšou stranou Hlas-SD.

297076120_398034715762983_9015462101179067931_n Rado Baťo, Tomáš Drucker a Alojz Hlina. Foto: Dobrá voľba/FB

Strana Dobrá voľba sa otáča chrbtom Modrej koalícii Mikuláša Dzurindu. Predseda Rado Baťo je otvorený rokovaniam o predvolebnej spolupráci so stranou Hlas Petra Pellegriniho. Ako prvý o tom informoval denník SME, ktorému to potvrdil Alojz Hlina, ktorý do Dobrej voľby vstúpil v decembri 2021.

Hlina tiež prezradil, že so svojím zoskupením Umiernení odchádza. Dôvodom sú práve predvolebné rokovania s Hlasom.

„Platforma Umiernených má inú predstavu o tom, s kým a ako spolupracovať v nadchádzajúcich voľbách. Platforma preto nebude pokračovať v spolupráci so stranou Dobrá voľba v rámci jednej strany,“ tvrdí Hlina.

Podpredseda Dobrej voľby Rado Baťo v reakcii na Hlinu uviedol, že strana sa zatiaľ „nerozhodla o spojení so žiadnym subjektom“.

„Môžem povedať, že predsedníctvo je silne nespokojné, ako sa veci v tomto priestore nehýbu, ako si jednotlivci robia mediálne PR – a bez výsledkov, ako sa tu tára, ako do tohto priestoru vpadli ľudia z OĽaNO, čo je pre nás neprijateľné. Vyjednávači majú preto pomerne voľné ruky, ako presadzovať našu politickú líniu, naše priority a kompetenciu, ktorou disponujeme,“ povedal pre SME.

Baťo: Pravičiarom kompletne preskočilo

Neskôr Baťo na vzniknutú situáciu reagoval statusom na sociálnej sieti. Uviedol, že život je plný prekvapení. „Napríklad ja by som neveril, že niekedy budem musieť napísať nasledovnú vetu: Nebudem na kandidátke Hlasu. Nebudem, nenechajte sa dopliesť novinovými titulkami.“

Dodal však, že na rozdiel od niektorých (čoskoro exkolegov) v strane sa nebude ani hádzať o zem a teatrálne odchádzať preč pri myšlienke, že by Dobrá voľba mala rokovať s Pellegrinim. Lebo najväčším nešťastím v politike sú podľa jeho slov ľudia, pre ktorých je od rána do večera najdôležitejšia jediná téma – oni sami a ich morálna nadradenosť.

„Povedať, že som sklamaný z aktuálneho vývoja rokovaní o spájaní v „našej“ strane politického spektra je eufemizmus storočia. V skutočnosti mám pocit, že pravičiarom komplet preskočilo. Vidieť v Hegerovi záchrancu demokratických síl, je prejavom úplnej straty súdnosti,“ podotkol.

Návrt Smeru alebo novú vládu po vzore OĽaNO už podľa neho zasadiť slovenskej liberálnej demokracii posledný úder. „Neviem, či je šanca týmto dvom extrémom nejako zabrániť, ale nechce sa mi dopredu zutekať z boja len preto, aby som zostal za pekného a nepoškvrneného,“ podčiarkol.

Strana prieskumovo klesá

Dobrá voľba získala vo voľbách v roku 2020 niečo vyše troch percent, vďaka čomu získala aj štátny príspevok. Odvtedy len stráca elektorát. Posledný prieskum agentúry AKO jej nameral 0,6 percenta voličských hlasov, čo je ďaleko pod hranicou päťpercentného kvóra.

Koncom novembra opustil post predsedu Tomáš Drucker. Odôvodnil to tým, že sa chce naplno venovať štúdiu manažmentu za Lamanšským prielivom na London Business School.

Rado Baťo, niekdajší poradca Ivety Radičovej a Andreja Kisku, opakovane tvrdil, že hlavným politickým cieľom strany je pomôcť po voľbách vytvoriť vládu, ktorá bude bez OĽaNO a Smeru. V rozhovore pre Topky pripustil, že strana sa bude musieť pred predčasnými voľbami s niekým spojiť.

„Myslím si, že všetci v strane si uvedomujeme, že ísť do predčasných volieb samostatne v súčasnej dobe je riskantný a podľa môjho názoru aj veľmi nezodpovedný krok. Znamená to, že je našou prioritou a je aj dopyt po tom, aby prišiel niekto, komu môžu dať dôveru, kto ju nesklame a kto bude dostatočne silný, aby zmenil pomery na Slovensku. Cesta k tomu vedie iba cez spájanie. Nevidím dnes naozaj žiadnu inú možnosť,“ povedal Baťo.

Taktiež priznal, že viackrát rokoval aj s Modrou koalíciou Mikuláša Dzurindu, ktorá vznikla na platforme strany Spolu Miroslava Kollára. Jeho kroky však postupne smerujú viac na ľavú stranu politického spektra.

https://standard.sk/323546/dzurinda-heger-seliga-ci-mistrik-podla-m-kollara-spojenie-stredo-pravych-stran-speje-do-finale/

Príklon k Pellegrinimu

Podpredseda Dobrej voľby už pred mesiacom pre SME povedal, že rokovania s opozičnou stranou Hlas si vie predstaviť. Predtým však stanovil podmienku, že bude poznať názory jej členov na zahranično-politické smerovanie Slovenska, ďalšiu podporu Ukrajiny a nezávislosť polície.

Úplne vylúčil spájanie, ak by sa Pellegrini chcel spojiť so Smerom.

Pellegrini však minulý týždeň viackrát povedal, že sa chce spájať s programovo odlišnými stranami, lebo pestrá koalícia by „upokojila spoločnosť“. Opäť zdôraznil, že nebude sedieť s predsedom Smeru Robertom Ficom v spoločnej vláde. To otvára dvere dohode s Dobrou voľbou.

https://standard.sk/322717/fico-a-pellegrini-si-buducu-koaliciu-predstavuju-inak-matovic-hodnoti-oboje-ako-zakerny-plan/

Pellegriniho výroky ocenil aj niekdajší šéf Dobrej voľby. „Vláda bez Hlasu sa javí ako nemožná a ostatné jasné vyjadrenia Petra Pellegriniho dávajú pozitívne podnety aj pre takúto spoluprácu,“ povedal denníku SME Tomáš Drucker.

Hlina nevytvorí novú stranu

Podobné zmýšľanie nie je po vôli Alojzovi Hlinovi, ktorý po neúspešných voľbách 2020 odstúpil z postu predsedu strany KDH a vytvoril platformu Umiernení, ktorá sa neskôr dohodla na spolupráci s Dobrou voľbou.

Hoci teraz ohlásil odchod, neplánuje z Umiernených vytvoriť politickú stranu a kandidovať s ňou v predčasných voľbách.

„V období do volieb 2023 budeme pôsobiť ako občianska názorová platforma a vyvíjať činnosť smerom k tomu, aby stredopravé nepopulistické politické formácie uspeli vo voľbách,“ povedal Hlina.