Z plánu obnovy 212 miliónov eur. Zmluvy sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami, Čadca sa preveruje

Zmluvy na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami. Preveruje sa ešte žiadosť nemocnice v Čadci.

Ilustračný záber. Foto: Erika Ďurčová/TASR Ilustračný záber. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Pôvodne si malo 212 miliónov eur prerozdeliť osem nemocníc a využiť ich na rekonštrukciu či dostavbu.

V pôvodnom zozname úspešných žiadateľov patrila polovica zariadení súkromníkom – tri Agelu a jedna Pente. Zoznam zverejnil bývalý šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský pár hodín pred odchodom z postu. Eduard Heger preto nechal vyhodnotenie výzvy preveriť.

„Z ôsmich nemocníc, ktoré boli zverejnené, potvrdzujeme, že sedem je súčasťou zoznamu. Jedna ostáva v procese preverenia a je to nemocnica v Čadci, kde potrebujeme hlbšie doskúmať niektoré informácie týkajúce sa dátumov,“ ozrejmil po stredajšom rokovaní vlády Heger. Dodal, že po preverení oznámi výsledky.

https://standard.sk/343058/pri-vystavbe-razsoch-je-najdolezitejsie-skratit-meskanie-na-minimum-tvrdi-statny-tajomnik-palkovic/

Čo sa deje v Čadci

Na zvláštne prideľovanie peňazí pre kysuckú nemocnicu poukázali v reportáži zo 4. apríla tvnoviny.sk. Zverejnili oficiálny dokument Zdravotníckej implementačnej agentúry (ZIA), ktorá 15. decembra nemocnici v Čadci napísala, že nestihla termín na podanie žiadosti o finančnú dotáciu.

Napriek tomu jej ministerstvo nakoniec prikleplo sedem miliónov eur. Žilinská župa, ktorá je zriaďovateľom nemocnice, tvrdí, že projekt mala pripravený včas a uspela pri odvolaní. Na základe čoho, je nejasné.

Vladimír Lengvarský (druhý vpravo) a za ním Eduard Heger počas tlačovej konferencie pred Kysuckou nemocnicou s poliklinikou v Čadci. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Sedem nemocníc to má isté

Premiér potvrdil, že s vybranými siedmimi nemocnicami sa podpíšu zmluvy. „V priebehu budúceho týždňa to budeme celé procesovať a pripravovať,“ dodal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič.

Heger zároveň nevylúčil, že by peniaze mohli dostať aj ďalšie nemocnice, a to zo zdrojov plánu obnovy pôvodne určených na obnovu vozového parku zdravotnej záchrannej služby. Ich presunutie do nemocničného sektora avizoval ešte v marci. „Či rozhodneme o nejakej ďalšej nemocnici, budeme komunikovať osobitne. […] Do polovice mája by sme chceli poskytnúť túto informáciu,“ povedal.

Zoznam žiadateľov, ktorí splnili podmienky rezortu zdravotníctva. Foto: MZ SR

Nepanuje zhoda, či investovať do väčších, alebo menších nemocníc

Deľbu európskych peňazí kritizovalo napríklad Lekárske odborové združenie (LOZ) a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Podľa nich sa mali všetky peniaze investovať do štátnych nemocníc, lebo sa tam liečia najťažšie stavy pacientov a vychovávajú sa budúci lekári. Väčšie nemocnice sa na takýto scenár pripravovali od roku 2020 a pracovali na svojich projektoch prestavby.

Poukazovali na to, že reforma nemocníc chce medicínske výkony koncentrovať najmä do väčších (napríklad fakultných) nemocníc, preto bolo logické najviac podporiť práve ich.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje 75 zdravotníckych zariadení, však odmieta, že by sa peniaze rozdelili nezákonne. Upozorňuje, že plán obnovy si kladie za cieľ znižovať regionálne rozdiely v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Preto je správne, aby financie išli aj do menších ústavných zariadení.

„Z 850 miliónov eur, ktoré sú v pláne obnovy určené na novú sieť nemocníc, ide drvivá väčšina pre fakultné a univerzitné nemocnice. Súkromné by dostali maximálne 130 miliónov eur,“ zdôraznil v rozhovore pre Štandard predseda ANS Marián Petko.

https://standard.sk/328366/lengvarsky-rozdelil-dvesto-milionov-spravodlivo-aj-regiony-potrebuju-lepsiu-zdravotnu-starostlivost-haja-ho-mensie-nemocnice/

Či stihneme projekty, nevedno

Petko tvrdil, že Hegerov audit sa musí skončiť do konca marca 2023, inak úspešné nemocnice nestihnú vysúťažiť dodávateľov. Verejné obstarávanie na úspešných dodávateľov musí skončiť v prvom kvartáli 2024. Keďže ide o projekty nad päť miliónov eur, verejné obstarávanie bude trvať deväť až dvanásť mesiacov.

„Ak to nestihneme, celá výzva buď padne a občania z toho nebudú mať nič, alebo dostaneme obrovské sankcie,“ prízvukoval šéf ANS.

Rozhodnutie však padlo takmer o dva týždne neskôr. Podľa štátneho tajomníka to nebude nijak oneskorovať projektovú ani realizačnú fázu. Nemocnice zatiaľ na výsledky nereagovali.

(tasr, est)