Eurokomisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024 z dôvodu plnenia priorít

Európska komisia schválila návrh na zmenu rozpočtu Európskej únie na rok 2024. Cieľom má byť zohľadnenie zmien vykonaných v nadväznosti na dohodu medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi (Rada EÚ) o revízii viacročného finančného rámca na roky 2021 - 2027.

Komisia spresnila, že pozmenený rozpočet umožní Únii pokračovať v plnení spoločných priorít v tomto roku v prospech európskych občanov, ako aj v prospech obyvateľov mimo EÚ. Posilní podporu Ukrajine, zvýši investície do kritických technológií a obrany a poskytne dodatočné zdroje na podporu partnerov na západnom Balkáne.

Rozpočet EÚ bude takisto lepšie pripravený pomáhať členským štátom postihnutým prírodnými katastrofami a krajinám, ktoré čelia humanitárnym krízam.

Komisia už predložila návrh opravného rozpočtu Európskemu parlamentu a Rade EÚ na schválenie.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac