Reči o ruskej hrozbe sú manévrom, ako Západ pripraviť na vojnu, myslí si Orbán

Koncoroèná TK Orbána Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Obavy z ruského útoku na akéhokoľvek člena Severoatlantickej aliancie sú neopodstatnené, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Odkazy na „ruskú hrozbu“ sú podľa neho taktikou Západu a Európy pri príprave zapojenia sa do vojny Ruska proti Ukrajine po boku Kyjeva.

„Ruská armáda vedie vážnu a ťažkú ​​vojnu s Ukrajincami. Keby boli Rusi dosť silní na to, aby porazili Ukrajincov na jeden záťah, už by to urobili,“ cituje maďarského predsedu vlády agentúra Reuters.

Maďarský politik zdôraznil, že vojenské schopnosti NATO ďaleko prevyšujú schopnosti Ukrajiny, a preto je nepravdepodobné, že by Rusko alebo akákoľvek iná krajina podnikla útok proti NATO.

„Nezdá, že by ruská armáda dokázala jednoducho poraziť ukrajinskú armádu. Myslím si, že je preto nelogické predpokladať, že Rusko zrazu napadne západný svet,“ doplnil v pravidelnom rozhlasovom rozhovore pre Kossuth Rádió.

Orbán pripomenul, že ide o vojnu dvoch slovanských národov a už dva roky nedostal od západných lídrov odpoveď, prečo tento konflikt neizolujú. „Európa najskôr posielala len prilby, potom vojenskú techniku ​​a teraz chcú niektoré krajiny vykonávať vojenské akcie vo vzdušnom priestore Ukrajiny,“ povedal Orbán s tým, že podľa jeho názoru je v Európe citeľná komunikácia „prípravy vojnovej akcie“.

Ruská štátna agentúra TASS z Orbánovho vystúpenia zdôraznila, že Maďarsko sa nemieni podieľať na krokoch NATO, ktoré by krajinu mohli zavliecť do vojny na Ukrajine a do priameho stretu s Ruskom.

Orbán podľa TASS tvrdil, že v Bruseli „pracovné skupiny pracujú na tom, ako by sa NATO mohlo zúčastniť tejto vojny“, ale „Maďarsko je proti tomu“. Orbánova vláda vraj pracuje na tom, aby Maďarsko mohlo zostať členom aliancie bez toho, že by sa do vojny zapojilo.

(tasr, echo)


Ďalšie články
Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Cez víkend priniesli viaceré slovenské médiá správu o španielskych rehoľníčkach, ktoré boli údajne pre spory o majetky s Vatikánom exkomunikované. V skutočnosti je to však celé trochu komplikovanejšie. Prípad, ktorý sa odohráva v Španielsku, však skutočne vyzerá bizarne. Jeho jadrom je konflikt klarisiek z kláštora v meste Belorado s arcidiecézou Burgos, na čele...