Michal Kovačič: Pracovný e-mail mám už vypnutý

Pracovný e-mail mám už vypnutý, povedal moderátor Michal Kovačič v rozhovore pre český Respekt. Tvrdí v ňom ďalej, že oznámenie z vedenia o okamžitej pauze relácie a jeho prepustení bol po 16 rokoch moderovania v Markíze veľmi zvláštny pocit. 

434467411_833925061879125_6846594647270213560_n Michal Kovačič. Foto: FB/Na telo

„Dlho sme sa napríklad dohovárali, že budem moderovať poslednú prezidentskú debatu. A zrazu prišla žiadosť od pána Kratochvíla, že pokiaľ mi má dať dôveru ju moderovať, chce najskôr vidieť kompletný zoznam otázok,“ hovorí Kovačič o momentoch, keď sa mu rozsvietili všetky výstražné kontrolky.

Kovačič mal na mysli českého novinára Michala Kratochvíla, ktorý sa stal vlani v Markíze šéfom spravodajstva a publicistiky. Kratochvíl predtým posledných šesť rokov šéfoval spravodajstvu a publicistike v českej TV Nova. 

Následne moderátorovi politickej relácie Na telo vraj odporučili, aby sa toľko nezaoberal vládnymi zmenami Trestného zákona, proti ktorým sa vtedy masívne protestovalo, „a nech sa radšej po desiatich minútach programu začnem venovať amnestiám na studne – teda iniciatíve, ktorá chce zlegalizovať načierno postavené studne,“ dodal Kovačič. 

V rozhovore ďalej uviedol, že so svojimi kolegami je v kontakte takmer na minútovej báze a cíti z nich, že sú odhodlaní brániť nezávislosť spravodajstva v Markíze.

Na otázku, kam budú teraz viesť jeho kroky odpovedal, že je ťažké predvídať, čo bude robiť zajtra alebo o týždeň, pretože všetko závisí od toho, čo urobí vedenie a majiteľ Markízy. 

Spor s televíziou vznikol potom, ako Robert Fico a následne všetci politici vládnej koalície prestali chodiť do diskusných programov, premiér Fico sa prestal vyjadrovať aj na otázky, ktoré kládli redaktori Markízy. Vládni politici svoj postoj komentovali tým, že reagujú na politický aktivizmus, keď sa novinári nesprávali nezaujato, ale angažovane. Novinári kritiku odmietli a založili odbory, kde hrali dôležitú rolu najmä redaktori Michal Kovačič a Viktor Vincze.

Zatiaľ čo sa však Kovačič sťažuje na „orbanizáciu médií“ a „tlak majiteľov“ televízie Markíza, vedenie televízie redaktorovi vytýka svojvoľnosť. „Keď po atentáte na premiéra Fica pán redaktor Kovačič pozval do relácie ministra vnútra Šutaja Eštoka, a ten to krátko na to zrušil, redaktor svojvoľne pozval predsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku, a nikomu o tom nepovedal. To sa nedá akceptovať,“ povedal v nedeľu pre Štandard zdroj z prostredia televízie, ktorý si neželal byť menovaný.

(respekt)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac