Koľko by muselo v Žiline napršať, aby hrozila povodeň a ešte väčšie škody?

ŽILINA – Hoci včerajšia silná búrka s ľadovými krúpami vytopila niektoré časti mesta, na hydrologickú situáciu to nemalo takmer žiadny vplyv a nemusel byť vyhlásený ani prvý stupeň povodňovej aktivity.

pocasie zilina Cez Žilinu a priľahlé okolie sa včera prehnala veľká búrka. Foto: FB Karol Čepec.

„Táto búrka neovplyvnila povrchové toky, ale skôr ulice a intravilán mesta. A to preto, že v Žiline nie je kanalizácia na dostatočnej úrovni. Pri takýchto výdatných dažďoch sa to na určitých miestach pravidelne opakuje,“ povedala pre Žilinský Štandard hydrologička z regionálneho pracoviska SHMÚ v Žiline Soňa Liová.

Takisto uviedla, že v pondelok 27. mája sa pri tejto lokálnej búrke najviac zvýšila hladina vodného toku na rieke Rajčanka v Žiline-Závodí, kde má SHMÚ vodomernú stanicu. Konkrétne zo 115 cm na 141 cm, ale to nespôsobilo komplikácie.

„Keby takto intenzívne pršalo dlhšie a zasiahlo by to plošne viac územia, mohli by v meste a v okolí nastať oveľa väčšie problémy. Napríklad, ak by úhrn zrážok bol 90 mm,“ dodala Liová.

Teraz to bolo menej aj preto, že výdatný dážď padal približne hodinu. Búrkou najviac zasiahnutá bola nielen samotná Žilina, ale aj oblasť južne od mesta smerom na Rajec.

„Podľa našich meraní na zrážkomerných staniciach bol úhrn zrážok pri búrke v Žiline-Závodí 26 mm, v Poluvsí 23 mm, v Rajeckých Tepliciach 20 mm, v Stránskom 19 mm a v Dolnom Hričove 16 mm. Tých 26 mm je ako vyliať 26 litrov vody na jeden štvorcový meter,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard klimatológ z SHMÚ Pavel Faško.

Žilinčanom znepríjemňovali život aj ľadové krúpy. „Keď hmotnosť kusov ľadu je taká veľká, že prekoná intenzitu prúdov v búrkovom oblaku, začnú z neho vypadávať na zemský povrch. No a ak je cirkulácia v oblaku veľmi výrazná, potom krúpy v ňom môžu narásť do veľkých rozmerov,“ doplnil Faško.

Podľa neho sú tieto dni žičlivé na vytváranie búrkovej oblačnosti, ktorá sa tvorí pravidelne. V tomto období je pomerne veľká šanca, že sa búrka vyskytne. Záleží na tom, kde sa vytvorí a ktoré územie pri svojom postupe zasiahne. No nie je to nič neobvyklé, výdatné zrážky boli v Žiline aj v minulosti.

„Najvyšší denný úhrn zrážok od roku 1961 sme zaznamenali v Žiline 70 mm (30. júla 2022) a 68 mm (21. júla 2014). V Dolnom Hričove to bolo 66 mm (8. júna 1998),“ dodal Faško.