USA sú znepokojené ukrajinskými útokmi proti ruským systémom včasného varovania pred jadrovými balistickými raketami

USA sú znepokojené ukrajinskými útokmi proti ruským systémom včasného varovania pred jadrovými balistickými raketami, uviedol anonymný predstaviteľ Bieleho domu pre denník Washington Post. Podľa neho môže ísť o destabilizáciu svetovej nukleárnej bezpečnosti.

„Tieto miesta neboli zapojené do podpory vojny Ruska proti Ukrajine,“ uviedol americký predstaviteľ. „Sú to však citlivé miesta, pretože Rusko by mohlo vnímať, že jeho strategické odstrašujúce kapacity sú terčom útoku, čo by mohlo narušiť schopnosť Ruska udržať jadrové odstrašenie voči Spojeným štátom.“

„Rusko by si mohlo myslieť, že má zníženú schopnosť odhaliť včasnú jadrovú aktivitu proti nemu, čo by sa potom mohlo stať problémom,“ povedal americký zdroj.

„Každému by malo byť jasné, že [Spojené štáty] nemajú v úmysle použiť jadrové zbrane proti Rusku. Určite však existujú obavy z toho, ako by Rusko mohlo vnímať, že jeho odstrašujúce kapacity sú terčom útoku a že sa útočí na systémy včasného varovania,“ dodal.

Spojené štáty svoje obavy tlmočili aj Ukrajine, pripomenuli pritom minulotýždňové útoky proti radarovým hlásičom v obci Armavir v Krasnodarskom kraji pri Čiernom mori.

Anonymný ukrajinský predstaviteľ však pre Post uviedol, že Rusko využíva radary na monitorovanie aktivít ukrajinskej armády, a že za útoky je zodpovedná vojenská rozviedka HUR.

Ak by ruské kapacity včasného varovania boli oslepené ukrajinskými útokmi, hoci len čiastočne, mohlo by to poškodiť strategickú stabilitu medzi Washingtonom a Moskvou, povedal americký predstaviteľ.

(washington post)