Súdna rada nesúhlasí so stíhaním sudkýň z kauzy Víchrica pre ohýbanie práva

Súdna rada nesúhlasí so stíhaním sudkýň z kauzy Víchrica pre ohýbanie práva. Podľa Kosovej to neznamená, že trestné stíhanie takéhoto sudcu nemôže pokračovať pre iný trestný čin.

Súdna rada SR na neverejnom zasadnutí v utorok 28. mája hlasmi štrnástich prítomných členov vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR Jarmily U. a ďalšej sudkyne Otílie D. pre trestný čin ohýbania práva. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku šéfky rady Marcely Kosovej, všetci členovia súdnej rady sa veľmi podrobne s odbornou starostlivosťou venovali v diskusii všetkým zákonným podmienkam a parametrom potrebným na rozhodnutie.

„Skutočnosť, že súdna rada vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním sudcu pre trestný čin ohýbania práva, neznamená, že trestné stíhanie takéhoto sudcu nemôže pokračovať pre iný trestný čin,“ zdôraznila Kosová.

Jarmilu U. obžaloval prokurátor bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry z trestného činu podplácania a prečinu nepriamej korupcie v súbehu so zločinom ohýbania práva, a Otíliu D. zo zločinu ohýbania práva. Proces v tejto veci sa začal Na Špecializovanom trestnom súde v septembri 2023, pričom obidve obžalované vyhlásili, že sú nevinné.

(sita)