Kráľovská edícia Andyho Warhola na hrade Ľubovňa. Kochať sa môžete do konca septembra

448021515_996153095851342_7293011634042803363_n Andyho Warhola nájdu návštevníci aj na hrade Ľubovňa. Foto: FB Ľubovnianske múzeum

POPRAD – Na hrade Ľubovňa vystavujú vzácne dielo Andyho Warhola (1928-1987), kompletné portfólio Kráľovnej Ntombi. Jeho lukratívnosť podľa Ľubovnianskeho múzea je hlavne v tom, že ide o takzvanú kráľovskú edíciu.

Ako ďalej múzeum informovalo na sociálnej sieti, pre návštevníkov dielo sprístupňujú do konca septembra tohto roka. Kráľovskú edíciu vytvoril Warhol v prvej polovici 80-tych rokov 20. storočia, na hrad ju priviezli pred víkendom z Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Technika sieťotlače

„Ide samozrejme o kompletné portfólio, to znamená, že jeho súčasťou sú štyri obrazy tej istej kráľovnej, no stále v inej farebnej variácii, pričom za kompletné portfólio sa považuje kombinácia všetkých štyroch obrazov, ktoré tvoria jeden celok,“ vysvetlilo múzeum.

Foto: FB Ľubovnianske múzeum

Predkladané portfólio Kráľovnej Ntombi bolo podľa jeho informácií vytvorené technikou sieťotlače, ktorú Warhol používal takmer pri všetkých svojich dielach. Ešte v roku 1996 vtedajšie ministerstvo dopravy vydalo aj príležitostnú poštovú známku s portrétom spomínanej kráľovnej.

Portfólio Reigning Queens

„Prístup k výtvarnej sebarealizácii Andyho Warhola bol známy aj tým, že sa rád tematicky orientoval na známe symboly, reklamné značky, etikety a slávne osobnosti. Vytvoril tak mnoho portfólií osobností politiky, umenia i histórie. Medzi nich patrí aj portfólio Reigning Queens z roku 1985,“ priblížil vtedy rezort.

Portfólio Panujúce kráľovné pozostáva podľa neho zo 16 serigrafií, štyroch farebných portrétov vtedajšej britskej kráľovnej Alžbety II., dánskej kráľovnej Margaréty II., holandskej kráľovnej Beatrix a svazijskej kráľovnej Ntombi Twala.

Foto: FB Ľubovnianske múzeum

(sita, kol)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...