Župan Viskupič sa obrátil chrbtom k Matovičovi. V eurovoľbách podporil Ódora a progresívcov

Trnavský župan Jozef Viskupič, bratranec Igora Matoviča, za ktorého hnutie ho zvolili za župana, podporil vo voľbách do Európskeho parlamentu hnutie Progresívne Slovensko a lídra jeho kandidátky Ľudovíta Ódora. Župan uviedol, že PS môže v eurovoľbách poraziť stranu Smer, a preto je veľmi dôležité, aby neprepadli hlasy.

Jozef Viskupič. Foto: Lukáš Grinaj/TASR Jozef Viskupič. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

„Ľudo Ódor je skvelý odborník a PS je jediná opozičná strana, ktorá má šancu v sobotu vyhrať. Tieto voľby budú veľmi tesné, voliči koalície sú mobilizovaní a potrebný bude každý jeden hlas. V sobotu naozaj nemôžeme riskovať. Prosím, nevykašlite sa na to, a nenechajte svoj hlas prepadnúť. Každý odovzdaný hlas môže rozhodnúť o víťazstve a bolo by skvelé, ak by vyhralo proeurópske Slovensko a odborníci ako Ľudo Ódor,” uviedol Viskupič.

Viskupič je v politike od roku 2010, keď sa stal poslancom parlamentu za hnutie SaS v rámci skupiny Obyčajných ľudí okolo Igora Matoviča. Neskôr sa stal členom hnutia OĽaNO. Po voľbách v roku 2023 sa hlásil k liberálnej platforme Slobodní a zodpovední v rámci OĽaNO.

Od roku 2017 je Viskupič trnavským županom. V regionálnych voľbách v roku 2022 obhájil svoj post s podporou nielen OĽaNO, ale aj SaS, KDH a menších strán. Napriek tomu, že bol dlho v predsedníctve OĽaNO, v tomto orgáne ho pred ostatnými parlamentnými voľbami nahradila žilinská županka Erika Jurinová.

Viskupič už v minulosti vyjadril výhrady k fungovaniu hnutia Igora Matoviča, ale zostal jeho členom. Priznal aj to, že ak by v nasledujúcich voľbách bolo súčasné vedenie hnutia silne podporené, zváži svoje zotrvanie v ňom. Vo vzťahu k bratrancovi Matovičovi priznal, že s ním nie je príliš v kontakte, pričom tento stav trvá už roky.

Viskupič kandidoval aj v parlamentných voľbách 2023 za hnutie OĽaNO (dnes hnutie Slovensko). Svoj mandát však prepustil náhradníkovi.

(sita, mm)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac