V Čiernej hore zadržali podozrivého muža. Prispel k tomu aj zatykač ŠTS v Pezinku

Policajti v čiernohorskom meste Bar podľa tamojšieho denníka Pobjeda zatkli 37-ročného Srba. Ten je podozrivý, že sa počas pandémie koronavírusu na Slovensku podieľal na zneužití finančnej pomoci vo výške okolo 15 miliónov eur. Policajné orgány muža zadržali na základe červeného obežníka Interpolu a medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného ŠTS v Pezinku.

Premiér a minister zdravotníctva navštívili Nemocnicu Poprad Nápis na COVID oddelení v Nemocnici Poprad. Foto: Michal Svítok/TASR

Ako pre agentúru SITA potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek, aktuálne vo veci prebieha extradičné konanie, ktoré riešia príslušné justičné orgány oboch krajín.

Srbský občan J.P. sa konkrétne podľa obvinenia dopustil trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, subvenčného podvodu ako aj legalizácie výnosov z trestnej činnosti.

Medzinárodná policajná organizácia Interpol už v marci zorganizovala prevoz iného obvineného, Slováka Róberta B. z Čiernej Hory na Slovensko. Muž bol hľadaný na základe červeného obežníka Interpolu vydaného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a legalizácie výnosov z trestnej činnosti v súvislosti s prípadom zneužívania pandemickej pomoci.

Zadržaný bol v júli minulého roka a čakalo sa na ukončenie vydávacieho konania. Po prílete na Slovensko bol obvinený predvedený pred sudcu ŠTS v Pezinku, ktorý rozhodol o jeho vzatí do väzby.

Prípad sa týka zneužívania pandemickej pomoci z roku 2020, keď bola Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny SR spôsobená finančná škoda vo výške viac než 13,7 milióna eur.

(sita)