Bober: Diskriminácia je v protiklade k ľudskému spolunažívaniu a kresťanským princípom

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober to uviedol pri príležitosti tohtotýždňového Pamätného dňa rómskeho holokaustu.

Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, predseda KBS. Foto: Ján Krošlák/TASR Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, predseda KBS. Foto: Ján Krošlák/TASR

Ľudí pozval k modlitbe za obete. „Pamätajme v modlitbách na našich rómskych bratov a sestry, ktorí zaplatili najvyššiu daň za ľudskú nenávisť. Modlime sa aj za ich potomkov, aby Boh uzdravil rany minulosti a našli v ňom svoj pokoj a plnú realizáciu. Prosme Boha aj za tých, čo pošliapali ich ľudskú dôstojnosť,“ poznamenal.

Vyčleňovanie iných je podľa košického arcibiskupa prekážkou pre plnohodnotné prežívanie medziľudských vzťahov v úcte a v snahe o vzájomné pochopenie: „Nestavajme múry, ale rozvíjajme kultúru stretnutia v pestrosti a odlišnosti kultúr, etník a náboženstiev.“

Na Slovensku sa Pamätný deň rómskeho holokaustu pripomína 2. augusta. Ide o spomienku na takmer 3-tisíc rómskych mužov, žien a detí, ktorí zomreli v noci z 2. na 3. augusta 1944 vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.

(tasr)