V Brandenbursku začali voľby. SPD tu môže prvýkrát od zjednotenia Nemecka prehrať

V nemeckej spolkovej krajine sa očakáva tesný súboj medzi stranami Alternatívou pre Nemecko (AfD) a sociálnymi demokratmi (SPD), ktorí tu vládnu nepretržite od zjednotenia Nemecka v roku 1990.

17.05.2024 beschmiertes Wahlplakat Deutschland/ Sachsen Anhalt/ Altmark/ Altmarkkreis Salzwedel/ Stadt Kltze/ Poppauer Strasse/ Wahlplakat der SPD zur Europawahl/ abgebildet sind Spitzenkandidatin Katarina Barley und Bundeskanzler Olaf Scholz/ Plakat wurd Predvolebný plagát SPD posprejovaný nápisom AfD pre Nemcov, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

V nedeľu môže svoj hlas v krajinských voľbách odovzdať približne 2,1 milióna občanov Brandenburska. Nedeľňajšie voľby sú ostro sledované, pretože môžu naznačiť ďalšie politické smerovanie krajiny.

Sociálni demokrati ako najväčšia strana vo vláde kancelára Olafa Scholza dúfajú, že si udržia kontrolu nad svojou baštou v situácii, keď rastie podpora strán pravice a ľavice.

AfD zas ako prvá pravicová strana od porážky nacizmu v druhej svetovej vojne nedávno uspela v parlamentných voľbách na východe Nemecka. Pred troma týždňami zvíťazila v spolkovej krajine Durínsko a v susednom Sasku zaznamenala len minimálnu stratu za stredopravicovými kresťanskými demokratmi (CDU). Ak by v Brandenbursku zvíťazila, zrejme by však nemala s kým vládnuť, keďže ostatné krajiny s ňou odmietajú spoluprácu.

(tasr)


Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok