Lukašenko vyhlásil, že ak sa Poľsko pokúsi zmocniť západnej časti Ukrajiny, Bielorusko ju podporí

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zároveň zdôraznil, že jeho hlavným cieľom je zabrániť zatiahnutiu Bieloruska do vojny na Ukrajine.

Aleksandr Lukašenko. Foto: TASR/AP Aleksandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Lukašenko tvrdí, že Poľsko má na Ukrajine svoje záujmy, čo podľa neho odráža aj súčasný postoj poľských elít voči Ukrajine. Upozornil na volyňský masaker počas druhej svetovej vojny ako hlavný bod napätia medzi Poľskom a Ukrajinou. Podľa Lukašenka sa Poľsko snaží získať kontrolu nad západnou Ukrajinou aj Bieloruskom, čo je pre Minsk neprijateľné. Informuje o tom bieloruská agentúra Belta.

Bieloruský prezident ďalej uviedol, že jeho krajina zostáva na strane Ruska, ale usiluje sa vyhnúť priamemu zapojeniu do konfliktu. Zdôraznil, že bieloruská armáda pozorne sleduje pohyby ukrajinských vojsk pri hraniciach a je pripravená zasiahnuť v prípade ukrajinskej intervencie.

(mm)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok