Protimonopolný úrad uložil Agrofertu, vlastníkovi pekární Penam, pokutu 21 miliónov eur

Dôvodom udelenia pokuty pre Agrofert bola akvizícia pekární v Bratislave a Žiline bez predchádzajúceho súhlasu Protimonopolného úradu (PMÚ).

Na snímke nový predseda Protimonopolného úradu Slovenskej republiky Juraj Beňa počas verejného vypočutia 21. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Dano Veselský/TASR Predseda Protimonopolného úradu Slovenskej republiky Juraj Beňa. Foto: Dano Veselský/TASR

Z dôvodu koncentrácie, ktorá porušuje hospodársku súťaž, udelil úrad jednu z historicky najvyšších pokút v histórii, informoval v utorok PMÚ.

Akvizícia sa týkala Prvej bratislavskej pekárenskej v roku 2013 a neskoršieho prevzatia žilinskej pekárne Peza v roku 2016, pričom postupné nadobudnutie pekární údajne uskutočnili v snahe obísť zákon. Podľa platnej legislatívy sa totiž viacero koncentrácií uskutočnených do dvoch rokov medzi tými istými podnikateľmi posudzuje ako jedna.

Nadobudnutie oboch pekární naraz, respektíve v priebehu dvoch rokov, by preto vzhľadom na výšku spoločných obratov podliehalo posúdeniu zo strany PMÚ, ktorému sa Agrofert vraj pokúsil vyhnúť.

„Dôkazy, ktoré v priebehu správneho konania PMÚ získal, však ukazujú, že spoločnosť nadobudla v roku 2013 kontrolu nad oboma pekárňami súčasne. Kontrola nad žilinskou pekárňou však mala byť po obdobie dvoch rokov vykonávaná v utajení prostredníctvom iného subjektu, od ktorého túto pekáreň plánovala a následne aj oficiálne odkúpila v roku 2016,“ priblížil predseda úradu Juraj Beňa.

Agrofert je český holdingový konglomerát operujúci predovšetkým v odvetviach poľnohospodárstva, potravinárstva a chemického priemyslu, pod ktorý patrí viac ako 250 dcérskych spoločností vrátane pekární Penam a chemickej firmy Duslo v Šali. Spoločnosť Agrofest založil, do roku 2014 riadil a do roku 2017 vlastnil Andrej Babiš.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok