Gaza mohla vyzerať ako Monako, keby nebola v drsnej štvrti, vyhlásil Trump

Republikánsky exprezident v rámci spomienkovej akcie k začiatku vojny v Pásme Gazy povedal, že Palestínčania neurobili dosť pre to, aby využili svoju polohu v Stredomorí, pretože ku Gaze nepristupovali „ako developeri“.

Election_2024_Trump780284 (1) Republikánsky exprezident a kandidát na prezidenta USA Donald Trump s členmi židovského náboženského hnutia Chabad Lubavič po návšteve hrobu rabína Menachema Mendela Schneersona, pondelok 7. októbra 2024 v New Yorku. Foto: TASR/AP

„Mohlo by to byť lepšie ako v Monaku. Má najlepšiu polohu na Blízkom východe, najlepšiu vodu, najlepšie všetko. Hovorím to už roky,“ povedal Trump v pondelok konzervatívnemu rozhlasovému moderátorovi Hughovi Hewittovi.

„Viete, bol som tam, a je to drsné. Je to drsné miesto… pred všetkými tými útokmi a pred tým, čo sa tam dialo za posledných pár rokov,“ dodal. Palestínčania podľa neho „nikdy nevyužívali (Gazu) ako developerskú lokalitu“, vysvetlil svoj pohľad republikánsky kandidát, ktorý sa preslávil ako realitný magnát v New Yorku.

„Mohlo by to byť najkrajšie miesto, počasie, voda, to všetko, tá klíma,“ pokračoval. „Mohlo by to byť také krásne. Mohlo by to byť to najlepšie na Blízkom východe, a mohlo by to byť jedno z najlepších miest na svete. Vždy to však bolo drsné susedstvo,“ doplnil.

Podobne sa ešte vo februári vyjadril aj Trumpov zať Jared Kushner, ktorý vyhlásil, že „prímorské pozemky“ v Gaze by mohli byť „veľmi cenné, ak by sa ľudia zamerali na budovanie živobytia“.

Navrhol tiež, že Hamas, ktorý je v USA zakázanou teroristickou skupinou, by sa mal namiesto budovania siete podzemných tunelov na skladovanie zbraní a úkryt pred izraelskými údermi, zamerať na „vzdelávanie alebo inovácie“.

(sab)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok