Gulyás: Maďarská vláda sa spýta občanov, či má byť krajina ekonomicky neutrálna

Na žiadosť parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz sa vláda premiéra Viktora Orbána rozhodla spustiť ďalšiu „národnú konzultáciu" o najdôležitejších pilieroch hospodárskej politiky, vrátane otázky ekonomickej neutrality Maďarska.

Gulyás Šéf úradu vlády Maďarska Gergely Gulyás. Foto: X

Podľa servera 24.hu to oznámil v stredu šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Je to potrebné aj preto, že svetová ekonomika sa radikálne zmenila a tomu sa musí prispôsobiť aj Maďarsko. Sú potrebné nové nástroje, aby bolo v budúcnosti úspešné,“ povedal Gulyás, podľa ktorého sa Maďarsko musí sústrediť na ekonomický rast.

Európske prostredie je v tomto smere podľa jeho slov jedno z najmenej priaznivých, v Nemecku je už druhý rok recesia a v Rakúsku k podobnému poklesu ekonomiky ako teraz nedošlo po 2. svetovej vojne.

„Preto sa domnievame, že základnou podmienkou rastu je usilovať sa o ekonomickú neutralitu, nie riadiť sa diktátom Bruselu, ktorý chce Európu presvedčiť, že podnikanie je možné len na ideologickom základe,“ zdôraznil šéf úradu vlády.

Parlamentná frakcia Fideszu v pondelok navrhla vláde spustiť dotazník, v rámci ktorého by sa občanov mala opýtať na názor na ekonomickú neutralitu Maďarska, podporu malých a stredných podnikov, zvyšovanie miezd, pôžičky pre zamestnancov, podporu bývania a rodiny.

„Ak chce byť naša krajina úspešná, musí byť ekonomicky neutrálna. Maďarsko si musí ísť vlastnou cestou, zo Západu a Východu si treba osvojiť len to, čo je užitočné a rozumné. Všetko, čo by mohlo Maďarom uškodiť, treba odmietnuť,“ povedal Orbán v nedeľu v úvode schôdze frakcií vládneho bloku Fidesz-KDNP.

Národnú konzultáciu vo forme dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Maďari mali odvtedy možnosť vyjadriť sa touto formou ku dôchodkom, ústave, sociálnej sfére i minimálnej mzde.

V dotazníku „Zastavme Brusel!“ reagovali aj na terorizmus, migráciu, prisťahovaleckú politiku či Európsku úniu, koronavírusovú pandémiu, sankcie EÚ voči Rusku. Vlani v 13. národnej konzultácii sa zasa občanov opýtali na ochranu suverenity Maďarska.

(tasr)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok