Fico: Rokovania o podobe konsolidačného balíka sa blížia k rozumnému záveru

Premiér zdôraznil, že vláda robí všetko preto, aby zdravotníci dostali relevantnú ponuku. Ak by ju nedostali, nemal by sa podľa neho automaticky vetovať konsolidačný balík. Prezident má však podľa Fica právo povedať, že má na zákon iný názor.

Slávnostný podpis Deklarácie k rozvoju spoloèenského dialógu v Slovenskej republike na Úrade vlády SR Robert Fico. Foto: TASR

„Moje informácie, ktoré mám aj zo včera, telefonoval som ešte včera s predsedom strany Hlas, naznačujú, že sa blížime k nejakému rozumnému záveru,“ povedal predseda vlády Robert Fico (Smer) novinárom v súvislosti s rokovaniami o konsolidácii počas brífingu v Bruseli.

Situáciu by Fico nepodmieňoval tým, že ak zdravotníci nedostanú relevantnú ponuku, mal by sa automaticky vetovať zákon lex konsolidácia. „Opakované rokovanie v Národnej rade o tomto zákone by bolo mimoriadne náročné,“ vyhlásil.

Dodal, že prezident má právo vrátiť zákon, ak si myslí, že obsahuje veci, ktoré nie sú správne. Téma dohôd so zdravotníkmi podľa Fica na Slovensku vždy rezonovala a vždy to tak aj bude.

Prezident Peter Pellegrini oznámi svoje rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík, v piatok dopoludnia. Ešte predtým ho čaká stretnutie s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas).

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok