Pôdohospodárska platobná agentúra začne od novembra vyplácať preddavky na priame platby

Oznámil to v piatok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer) za účasti generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Mareka Čepka. Spresnili, že rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od decembra.

TK ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáèa, generálneho riadite¾a Slovenského pozemkového fondu Richarda Šmídu a námestníka generálneho riadite¾a Slovenského pozemkového fondu Rastislava Juhára k zrýchleniu procesov Richard Takáč (Smer). Foto: Jakub Kotian/TASR

PPA začne s vyplácaním preddavkov na priame platby vo výške 70 až 75 percent nároku od 4. novembra. Preddavky dosiahnu sumu 293,55 milióna eur. Dostanú ich aj kontrolovaní farmári-žiadatelia, a to vo výške 50 percent.

„Administrácia vyplácania preddavkov pre poľnohospodárov začne 4. novembra, čiže spustí sa vyplácanie na plošné intervencie. A 15. novembra sa spustí vyplácanie intervencií na zvieratá. Do 30. novembra 2024 budú vyplatené všetky preddavky pri priamych platbách,“ spresnil agrominister.

„Druhého decembra tohto roku začneme vydávať riadne rozhodnutia a do 30. júna 2025 ukončíme vydávanie rozhodnutí a vyplácanie, tak ako sme to urobili aj tento rok. Je veľký rozdiel v sumách, ktoré dostanú poľnohospodári – tento rok pri preddavkoch do 30. novembra, nie 117 miliónov eur ako pred rokom, ale 293 miliónov eur,“ zdôraznil Takáč.

V kampani roku 2024 podľa Takáča dostanú farmári v 1. pilieri 70-percentný preddavok na priame platby, celkom 218,46 milióna eur a v 2. pilieri preddavok 75 percent sumy na platby, v celkovom objeme 75,09 milióna eur.

„Minulý rok nedostali preddavky poľnohospodári, ktorí boli kontrolovaní. Prvýkrát v histórii zavádzame to, že preddavok vo výške 50 percent dostanú aj poľnohospodári, ktorí sú kontrolovaní,“ dodal Takáč.

„Môžem konštatovať, že PPA je oveľa, oveľa lepšie pripravená na kampaň 2024 v porovnaní s kampaňou 2023, ktorá nám robila zásadné problémy, hlavne z pohľadu nastavenia IT systémov a procesov na platobnej agentúre,“ doplnil Čepko.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok