V Naí Dillí sa rapídne zvýšila úroveň smogu, bude to ešte horšie

V hlavnom meste Indie žije viac ako 30 miliónov ľudí a pravidelne sa zaraďuje medzi najviac znečistené mestské oblasti na svete.

Gai0mkubwAAvtkE Naí Dillí zahalené do smogu. Foto :X

„V týchto dňoch, ak chcete ísť von, nemôžete pomýšľať na to, že by ste odišli bez masky,“ povedala 27-ročná učiteľka Mamta Chauhanová. „Neustále je tu cítiť zápach a úroveň znečistenia je veľmi vysoká,“ pokračovala.

Naí Dillí je každoročne zahalené štipľavým smogom, za ktorý môže predovšetkým vypaľovanie porastov farmármi v susedných regiónoch, aby vyčistili svoje polia na orbu.

Úroveň jemných prachových mikročastíc spôsobujúcich rakovinu, známych ako PM2,5, ktoré sa dostávajú do krvného obehu cez pľúca, sa vyšplhala na takmer 23-násobok denného maxima odporúčaného Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Očakáva sa, že znečistenie ovzdušia sa zhorší počas hinduistického sviatku svetiel Diwali, ktorý tento rok pripadá na 1. novembra, keď sú súčasťou osláv dymové ohňostroje vypúšťajúce nebezpečné toxíny.

(mja)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok