VšZP tvrdí, že optimalizáciou výkonov jednodňovej starostlivosti nie sú dotknuté práva pacientov

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) považuje kritiku opozičnej SaS za snahu o vytváranie neustáleho strachu u pacientov.

Na pediatrickej ortopédii operovali pacienta s tuberkulózou chrbtice Ilustračná snímka. Foto: FNsP Žilina

„Sme presvedčení, že našou úlohou je spravovať verejné zdroje efektívne a racionálne. Každá štátna inštitúcia, ktorá narába s verejnými zdrojmi, by mala konať rovnako. Optimalizáciou výkonov jednodňovej zdravotnej starostlivosti nie sú práva pacientov na zdravotnú starostlivosť nijako dotknuté. Tieto výkony sú realizované v rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorú má najväčšia zdravotná poisťovňa plne zazmluvnenú v každom regióne Slovenska tak, aby bola zabezpečená dostupnosť pacientov k zdravotnej starostlivosti,“ poznamenala štátna poisťovňa.

Tvrdí, že vyhlásenia predstaviteľov SaS ju neprekvapili. „Máme za to, že ich politický cieľ je jasný. Predať najväčšiu zdravotnú poisťovňu s takmer troma miliónmi poistencov do súkromných rúk,“ skonštatovala.

Za nezodpovedné a cielené označila vytváranie neustáleho napätia a strachu u pacientov zo strany zástupcov SaS.

Poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS) vo štvrtok kritizovali kroky VšZP pri jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Hovorili o predĺžení čakacích dôb na výkony či platení vyšších doplatkov. Vyzvali ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas), aby situáciu urýchlene riešil.

Štátna VšZP pristúpila k procesu optimalizácie. Prvým krokom boli opatrenia v jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Medzi nimi je napríklad nepredĺženie zmlúv s poskytovateľmi, pri ktorých identifikovala neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov či dočasné plošné obmedzenie zmluvných objemov pre poskytovateľov na 70 percent priemernej mesačnej úhrady.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok