V ozbrojenom strete s Hizballáhom zomreli štyria izraelskí záložníci

Išlo o armádneho rabína a troch ďalších dôstojníkov, ktorí sa dostali do zriedkavej prestrelky so šíitskými militantmi na juhu Libanonu, v ktorej ďalších 14 vojakov utrpelo zranenia, oznámili Obranné sily Izraela (IDF).

Snímka obrazovky 2024-10-03 o 22.49.46 Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Kapitán Avraham Josef Goldberg (43) pôsobil ako duchovný 8207. práporu brigády Alon, ktorá sa zapojila do obmedzenej pozemnej operácie na oficiálne demilitarizovanom území ako jedna z prvých. Ďalšími zabitými sú rotmajster Gilad Elmaliach (30), kapitán Amit Chajut (29) a major Eliav Amram Abitbol (36).

IDF vyjadrili pozostalým sústrasť, oznámili tiež zabitie troch militantov Hizballáhu, ďalšie podrobnosti incidentu sa vyšetrujú.

Izrael spustil 1. októbra obmedzenú pozemnú operáciu s cieľom eliminácie militantnej skupiny, ktorá od 8. októbra 2023 ostreľuje sever židovského štátu. Hizballáh pritom argumentoval solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

V dôsledku cezhraničných prestreliek evakuovali od hranice už tisíce ľudí, podľa vlády premiéra Benjamina Netanjahua je jedným z cieľov IDF v Libanone zabezpečiť sever Izraela, aby sa civilisti mohli vrátiť domov.

(sab)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok