Sputnik zrejme poputuje do zahraničia. Matovič: Argentína chce toľko, koľko sme ochotní predať

Nízky počet záujemcov o Sputnik komplikuje osud tejto vakcíny na Slovensku. Z našich skladov preto zrejme čoskoro vymizne. Cestu má otvorenú na západný Balkán aj do Južnej Ameriky.

Igor Matoviè tlaèová konferencia k nákupu vakcíny Sputnik V Predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Na Slovensko sme 1. marca 2021 priviezli 200-tisíc dávok Sputnika V. Stačili by na zaštepenie polovičného počtu, pretože vakcína je dvojdávková. Očkovať sme však začali až 7. júna. Trojmesačné zdržanie a skutočnosť, že očkovanie Sputnikom niektoré štáty neuznávajú, viedli k zníženému záujmu. Nepomohlo ani zrušenie vekovej hranice.

Prvú dávku Sputnika na Slovensku k dnešnému dňu dostalo 9 041 mužov a žien. Ďalších 6 041 je v čakárni. Za normálnych okolností by sa dalo pokojne čakať, kým záujem stúpne, vakcína však bude o pár týždňov nepoužiteľná.

Prvá dávka exspiruje v júli a druhá v auguste.

Finančne najmenej bolestivé bude Sputnik predať

Zdá sa, že rezort našiel najelegantnejšiu cestu, ako ukončiť kauzu Sputnik bez úplnej katastrofy. Necháme si len 40-tisíc dávok a zvyšných 160-tisíc predáme alebo darujeme.

O návrhu predaja a darovania vakcíny Sputnik V formou bilaterálnych dohôd s tretími krajinami rozhodla v stredu na svojom zasadnutí vláda SR.

„Vzhľadom na stále pretrvávajúcu vážnosť epidemiologickej situácie a potrebu vzájomnej kooperácie medzi krajinami s cieľom spomalenia šírenia ochorenia COVID-19 navrhujeme darovať určitý počet vakcín Sputnik V krajinám západného Balkánu v rámci materiálnej pomoci. Zároveň navrhujeme ponúknuť v nadväznosti na záujem tretích krajín ďalšie vakcíny na predaj, a tak prispieť k dosiahnutiu spoločného cieľa – zníženia dôsledkov pandémie,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Ešte minulý týždeň minister Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) uviedol, že Sputnik zrejme predáme či darujeme balkánskym štátom. Dnes je isté, že menovite má o darovanie vakcíny záujem Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko či Albánsko. Záujem o kúpu alebo darovanie vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora. Nájdu sa aj exotickejší záujemcovia.

Matovič: Dohodol som Argentínu, so Sputnikom sú tam nadmieru spokojní

Expremiér a hlavný iniciátor dovozu Sputnika na Slovensko Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti uviedol, že niekoľko dávok poputuje aj do Južnej Ameriky.

Predaj sa zdá byť spásonosným riešením. Dvestotisíc dávok nás doposiaľ stálo 1 990 000 eur. Likvidácia exspirovaných vakcín by si vyžiadala zatiaľ bližšie nešpecifikovaný obnos peňazí. Či k nemu aj dôjde, je otázne.

Strana SaS predaj schvaľuje, aj darovanie je vraj lepšie ako exspirácia

Navrhnuté riešenie považuje za rozumné aj strana SaS, ktorá nákup neregistrovanej ruskej vakcíny kritizovala. Líder liberálov a minister hospodárstva SR Richard Sulík po rokovaní vlády potvrdil, že za návrh zahlasovali všetci traja ministri za SaS.

„Niekoľkokrát som sa vyjadroval, že nákup a manažment nákupu ruskej vakcíny bola jedna veľká blamáž, ale musíme sa pozerať dopredu a rozhodnúť, čo urobiť s vakcínou pred exspiráciou. Preto sme aj za návrh na predaj, prípadne darovanie, zahlasovali,“ uviedol.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) po rokovaní vlády povedal, že sa vyhodnotila vlastná potreba, koľko ruských vakcín potrebujeme. „Ak ministerstvo zdravotníctva skonštatuje, že vakcín máme nadbytok, v tom prípade sa rozhodneme pomôcť aj ostatným,“ vysvetlil. Ako doplnil, ak bude prijaté rozhodnutie, že vakcín máme na Slovensku prebytok, potom sa rozhodne, do ktorých krajín pôjdu.

Šéf slovenskej diplomacie na otázku, či prebytočné ruské vakcíny predáme alebo darujeme, uviedol, že „ak máte partnera, ktorý má záujem ich odkúpiť, tak je to, samozrejme, preferované“. Ak s vakcínami nemáme podľa Korčoka čo urobiť, tak by sme mali podporiť ich darovanie radšej, ako keby mali exspirovať.

Odborníci: Prevoz sa nestihne

Pôvodná zmluva predaj ruskej očkovacej látky vraj povoľuje, potrebný je však aj súhlas ruského výrobcu. Ten nebude podľa Lengvarského a hlavného iniciátora dovozu očkovacej látky Igora Matoviča (OĽaNO) robiť problémy.

Treba podotknúť, že prevoz vakcíny patrí k tým komplikovanejším. Transport sa musí diať pri teplotách približne mínus 20 stupňov Celzia. Logistika sa preto vykonáva v chladenom aute a termoboxe, v ktorom sa nachádza suchý ľad a v ktorom sa kontroluje teplota. Odborníci to preto nevidia ružovo.

„Predaj alebo darovanie vakcíny je problematické pre termín exspirácie jej komponentov – 07/2021 a 08/2021. Ak by sme zobrali do úvahy dobu pre uzavretie zmluvy a prípadné zabezpečenie logistiky, tak je skôr nepravdepodobné, že by sa to stihlo do tohto termínu,“ povedal Štandardu Vladimír Zelník, šéf laboratórií, ktoré na Slovensku testovali Sputnik.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok