Nie, epsilon variant neuniká očkovaniu. Nestane sa ani dominantným, upokojuje vedec

Variant koronavírusu z Kalifornie nepredstavuje pre Európu riziko, jeho výskyt klesá aj za veľkou mlákou. Očkovacie látky sú proti nemu efektívne a dokážu zabrániť hospitalizácii. Masovo medializovaná správa o tom, že uniká vakcínam, bola zavádzajúca.

Èašník pred barom na pláži v Kalifornii Čašník pred barom na pláži v Kalifornii. Foto: Damian Dovarganes TASR/AP

Epsilon variant koronavírusu – inak známy ako B.1.429 – sa prvýkrát dostal do povedomia vedcov koncom roku 2020. Premiérovo ho detegovali lekári v nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles. Vo februári už tvoril 15 percent všetkých prípadov v USA, čo sa ukázalo ako jeho vrchol. Vytláčať ho začal britský variant (v súčasnosti nazývaný alfa), ktorý je oproti pôvodnému kmeňu o 70 percent infekčnejší.

Pozornosť vedcov si vyslúžil najmä vďaka tomu, že obsahuje tri mutácie v spike proteíne, ktorý vírus používa na preniknutie do buniek. Rovnaký proteín používajú mRNA vakcíny, ktoré na jeho základe trénujú imunitnú odpoveď organizmu.

Podľa štúdie vo vedeckom časopise Science sú koncentrácie špecifických protilátok po očkovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19 voči tomuto variantu dva až 3,5-krát menej odolné, avšak nie neúčinné. Viaceré slovenské médiá ale prevzali štúdiu s bombastickými titulkami v štýle: „Kalifornský variant je (zrejme) odolný voči očkovaniu.“

Aká je však pravda o účinnosti vakcín proti epsilonu a majú sa očkovanci skutočne báť, že išli na injekciu bezdôvodne?

Žiadna panika, bunková imunita sa o to postará

Libor Grubhoffer, riaditeľ Biologického centra českej Akadémie vied, pre Štandard vysvetľuje, že vakcíny používané v súčasnosti na plošné očkovanie proti COVID-19 sú založené na genetickej informácii pôvodného čínskeho variantu vírusu SARS-CoV-2. Nie je preto prekvapivé, že nové varianty koronavírusu sú čiastočne odolné voči špecifickým protilátkam po očkovaní niektorou z úspešných mRNA alebo vektorových vakcín.

Náš imunitný systém je však ďaleko komplexnejší. „Väzbové spektrum špecifických protilátok pokrýva veľa ďalších miest na výbežku S na povrchu koronavírusu, čím prispievajú k eliminácii koronavírusového votrelca a jeho schopnosti sa premnožiť v organizme napadnutého človeka,“ hovorí vedec.

Jedinec po očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19 buď vôbec neochorie, alebo len miernejšiou formou. To platí pre všetkých očkovancov v rôznych častiach sveta, kde prevládajú iné varianty.

O tom, že kalifornský variant nepredstavuje výnimočnú hrozbu, svedčí aj skutočnosť, že v deň publikovania štúdie znížilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) status variantu zo „znepokojujúceho“ na „variant záujmu“. Na konci júna totiž tvoril len jedno percento sekvenovaných pozitívnych vzoriek. Cirkulácia epsilon variantu na vnútroštátnej úrovni klesá a údaje naznačujú, že dostupné vakcíny a liečba sú proti nemu účinné.

Proti delte nemá šancu, dominantným sa nestane

Podľa medzinárodnej vedeckej databázy GISAID, ktorá sleduje a zdieľa globálne údaje o vírusoch vrátane covidu, sa tento variant v Európe nikdy nerozšíril. Objavili ho najmä v západnej Európe, konkrétne v Belgicku, Dánsku či Francúzsku. Vo Veľkej Británii sa zatiaľ zistilo iba 21 prípadov.

Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) registruje epsilon ako „variant záujmu“. Poznamenáva, že sa prenáša len sporadicky, a to najmä zvonku, teda od cestujúcich zo zámoria. Nakoľko nie je variant rozšírený globálne a ani v USA, obavy z toho, že by mohol narušiť účinnosť vakcín, je podľa vedcov neopodstatnená.

„Všetko nasvedčuje tomu, že variant epsilon je menej nákazlivý než variant alfa a delta a že by v oblastiach postihnutých variantom delta nemal mať šancu zaujať dominantné postavenie,“ predpokladá Grubhoffer.

Triasť by sme sa ale nemali ani z delta variantu. Posledné štúdie z Izraela naznačujú, že vakcíny spoľahlivo chránia pred ťažkým priebehom ochorenia. V júli dokázali mRNA očkovacie látky zabrániť nákaze u 64 percent zaočkovaných. Z tých očkovancov, ktorí sa predsa len nakazili, malo 93 percent mierny priebeh infekcie a vyhlo sa hospitalizácii.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok