Preočkovanie je klasický koncept, mladí ho však zatiaľ nepotrebujú, vravia odborníci

Tretia dávka proticovidovej vakcíny je pre imunitnú odpoveď podľa kvalifikovaných názorov optimálna. V súčasnosti ju stačí dať rizikovým skupinám. Ak vírus zásadne zmutuje, bude potrebná aj pre zdravých jedincov.

Prvé oèkovanie proti SARS-CoV-2 v Žiline Ilustračný obrázok. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v stredu oznámil, že od pondelka 13. septembra sa na Slovensku začne očkovanie treťou dávkou. Nárok na vakcínu majú tí, ktorí sa plne zaočkovali pred ôsmimi mesiacmi.

Posilňovaciu dávku najprv dostanú zdravotníci, pacienti s oslabenou imunitou, klienti a zamestnanci centier sociálnych služieb, učitelia a zamestnanci škôl a školských zariadení, pacienti nad 60 rokov a až nakoniec ostatná populácia.

Podľa ministra má táto dávka prispieť k väčšej ochrane zaočkovaných pacientov a možnému zníženie náporu na zdravotnícke zariadenia. Podľa infektológa Pavla Jarčušku je aktuálne potrebné preočkovať starších a tých, čo majú závažnú poruchu imunity. „V danej však chvíli nemôžeme vylúčiť, že sa v budúcnosti budú preočkovávať aj mladí a zdraví. Ak by došlo k zásadnej mutácii, bude to nevyhnutné,“ skonštatoval pre Štandard.

mRNA vakcíny ako všestranná spása

Preočkovávať sa bude mRNA vakcínami, teda Pfizerom alebo Modernou. Tretiu dávku môžu dostať aj tí, ktorí sa zaočkovali vektorovou vakcínou Vaxzevria, Sputnik alebo Johnson & Johnson.

Kríženia vektorových a mRNA vakcín sa z lekárskeho hľadiska báť nemusia. „Pri kombinovaní rôznych typoch vakcín je protilátková odozva omnoho vyššia ako pri homológnom očkovaní [očkovaní tou istou vakcínou, pozn. red.]. Nevýhodou je, že takéto očkovanie má výraznejšie vedľajšie účinky. Súvisí to so silnejšou imunitnou odpoveďou,“ vysvetlil Vladimír Krčméry, člen konzília odborníkov.

Ešte v júni skúmali vedci z Oxfordskej univerzity v rámci štúdie Com-COV možnosť podať človeku dve dávky vakcíny od rôznych výrobcov. Očkovanie vakcínou Pfizer/BioNTech a následné podanie druhej dávky vakcíny Oxford/AstraZeneca – alebo aj v opačnom poradí – dokonca indukuje vyššie koncentrácie protilátok než dve dávky AstraZeneca.

Maximálna imunita

Prečo je vlastne dôležité preočkovať rizikovú populáciu? Podľa viacerých štúdií časom klesá účinnosť vakcín. Najvýraznejšie sa to prejavuje pri starších ľuďoch. Krčméry upozorňuje, že preočkovávanie sa používa všade vo svete aj proti rôznym iným ochoreniam ako hepatitída či tetanus. Neznamená to, že sú vakcíny nekvalitné.

„Pri väčšine vakcín sa dávajú tri dávky. Je to optimum na dosiahnutie toho, čo nám imunitný systém môže dať a potom sme dlhodobo chránení,“ vysvetlila v rozhovore pre Štandard virologička Tatiana Betáková.

Obvinenia, že farmaceutické firmy chcú na očkovacích látkach zarobiť, podľa oboch odborníkov nie sú na mieste. Je však pravdou, že do konca druhého štvrťroka sa tržby firmy Pfizer vďaka vakcínam proti covidu zdvojnásobili.

Bude aj štvrtá dávka?

Podávanie tretej dávky vytrvalo kritizuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Štáty vyzvala na to, aby nadbytočné vakcíny darovali rozvojovým štátom. V chudobných krajinách by pre nízku mieru zaočkovania mohli naďalej vznikať nové varianty. Tie sa v globalizovanom svete rýchlo prenášajú aj do rozvinutých oblastí.

„Čím viac ľudí zostane na celom svete neočkovaných proti COVID-19, tým viac príležitostí bude mať vírus na šírenie a vývoj do potenciálne nebezpečnejších variantov, čo zvyšuje riziko pre všetkých. Preto potrebujeme moratórium na posilňovacie dávky,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Celkovo sa zatiaľ zaočkovali viac než dve miliardy ľudí. Keby sme zaočkovali ešte ďalšie dve miliardy, WHO by podľa Krčméryho tretie dávky schvaľovala. Preočkovávaniu totiž nemusí byť koniec.

„Ak sa v budúcnosti nevyvinie vakcína, kde bude stačiť jedna dávka, musíme počítať s tým, že sa bude treba preočkovávať po deviatich až dvanástich mesiacoch,“ povedal Krčméry.

Naopak, Jarčuška si myslí, že pokým nedôjde k zásadnej mutácii, štvrtá dávka očkovacích látok nebude potrebná a život s vírusom zvládneme.

Podstatnejšia je prvá dávka, vravia oponenti

Zo štatistík hospitalizovaných vidíme, že očkovanie chráni. Problémom je na Slovensku nízky počet očkovancov vo vyšších vekových skupinách.

„Máme stále asi 480-tisíc nezaočkovaných ľudí nad 60 rokov. Tisíckam ľudí z nich život zachráni prvá a druhá, nie tretia dávka. Ale dodnes sme ich o tom nepresvedčili,“ napísal na sociálnej sieti Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Percentá očkovaných v jednotlivých vekových skupinách. Foto: iniciatíva Veda Pomáha

K zvýšenej imunite populácie mohlo teoreticky pomôcť premorenie počas druhej vlny epidémie. Rezort zdravotníctva preto spustí tento mesiac štúdiu, ktorá má priniesť informácie o stave imunity v rôznych skupinách obyvateľstva na území Slovenska

Je logické ponúknuť tretiu dávku tým, čo majú nižšiu hladinu protilátok. Podľa odborníkov by sme však nemali čakať, kým zistíme, ktorí ľudia to sú. Preočkovávanie je dobrovoľné a niektoré profesie z kritickej infraštruktúry dostali druhú dávku začiatkom tohto roka. Najmä v zdravotníctve je veľa pracovníkov v dôchodkovom či preddôchodkovom veku.

„Je správne urobiť jednu aj druhú možnosť. Pokračujme v očkovaní mobilnými očkovacími tímami v oblastiach, kde je nízka zaočkovanosť. Popritom však očkujme treťou dávkou tam, kde je to medicínsky vhodné,“ myslí si Krčméry.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok